Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Снегорини, камиони и цистерни блокираха отново центъра на София
Автор: Екип Ruse24.bg 13:36 / 12.10.2021Коментари (0)350
© БНР
Центърът на София отново е блокиран - десетки снегорини, тежки камиони и цистерни са в плътен кордон между сградата на парламента и БНБ. Работници, шофьори и служители от пътно-строителния сектор за пореден ден протестират срещу властта.

"Търсим си изработените пари по дейностите за текущ ремонт, които държавата открито признава, че ни дължи и вече надхвърля 900 млн. евро", заяви пред Actualno.com инж. Стефан Чайков, председател на управителния съвет на Браншова камара "Пътища".

Той отхвърля твърденията на МРРБ, че и досега на пътните фирми е разплащано в края на годината - през декември, но и призна, че през годините е възниквала необходимост от заплащане от излишъците. "Оставали са пари за плащане през декември, но много малак част от дължимото", каза той.

Над 70 фирми протестират и много малка част от тях са получавали авансови плащания, подчерта Чайков. Той изтъкна, че е имало авансово плащане за съвсем други договори, за ново строителство и със съвсем друг възложител. Например за новото строителство на "Хемус" възложител е Автомагистрали ЕАД, а възложителят по договорите за текущ ремонт и поддържане е АПИ, посочи той и подчерта, че няма как да се смесват двете теми.

От браншовата камара са категорични, че протестите ще продължат, докато премиерът Стефан Янев не ги приеме и не бъде намерено трайно решение за разплащане на текущите задължения, както и осигуряване на перспектива за развитие на пътния сектор в България. Над 100 000 души са засегнати, а с доставчиците и подизпълнителите - над 200 000 души, посочи още Чайков. Всяка от фирмите има подизпълнители, наета техника, доставчици на пясък, сол, бетон, механизация..., поясни той. Част от изкараната тежка техника е на пряко засегнатите фирми, но има и взета под лизинг. Лизингови къщи също страдат от моментното състояние и самите доставчици на техника, защото не могат да си получат парите.

Инж. Чайков изрази несъгласие, че било уредено зимното почистване и поддържане за наближаващия зимен сезон. "Няма как да е уреден със 100 милиона", категоричен е той и подчерта, че има неразплатени 62 млн. от зимното поддържане миналата година. "Кое по-напред с тези 100 милиона", изрази недоумение той.

Протестираме заради спрени поръчки, неплащания от страна на държавата, заяви пред Actualno.com недоволен представител на бранша, пожелал анонимност. Той отказа да посочи и името на фирмата, в която работи, но увери, че тя му дължи две заплати и че от страна на АПИ не е плащано на фирмата.

Друг участник в протеста, развяващ националния флаг, сподели, че от три месеца не му е плащано. Той увери, че преди такова нещо не се е случвало. "Миналата година беше друго, коренно различно беше - плащаха, работа имаше. Сега и работа няма, и пари няма", каза той.  Някои от протестиращите са с униформено облекло с надписи на компаниите - Виасторй АД, Европейски пътища. Сред протестиращите има и такива, които продължават да получават заплати, но от кредити, теглени от техните работодатели. Протестиращ от такава фирма, потвърди, че не му е спряна заплатата, засега, но и сподели, че е разтревожен за в бъдеще дали ще е така. По думите му, на фирмата, в която работи дължали 20 милиона.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: