Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Собственици на аптеки ще съдят здравното министерство заради спорна наредба
Автор: Екип Ruse24.bg 10:09 / 19.09.2010Коментари (6)432
© Ruse24.bg
В края на август тази година бе публикуван в Държавен вестник окончателният вариант на спорната наредба 28 на Министерство на здравеопазването, която урежда изискванията за устройството, реда и организацията на работата в аптеките. Обнародваните поправки в документа задължават в приемните помещения на аптеките да работят само фармацевти.

Това нарушава трудовото законодателство и ще съдим министерството, съобщи за телевизия "Европа" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Измененията в наредбата трябва влизат в сила на 23 декември. След тази дата на работа в аптеките ще останат само магистър фармацевти, а всички останали като консултанти по козметика и дори помощен персонал ще бъдат освободени.

Промените в наредбата предизвика ожесточени спорове в бранша. Един от най-противоречивите текстове изискваше в аптеките да има само естествена светлина. В обнародвания вариант тази поправка беше премахната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ние в с.Атанасово-сега к-с"Изгрев"-си имахме една аптека,но когато отидехме за нещо, че ни боли ,аптекарят знаеше,какво да ни даде и за малко и кратко време ни минаваше.През1965год.-не ни трябваха много лекарите,а нашият аптекар ни лекуваше достойно.Не че тогава лекарите не бяха компетентни,а напротив-ходехме при тях за сериозни неща, а не като сега-кихнеш и търчиш при лекаря.Затова и при джипитата има толкова големи опашки.
0
 
 
Абсолютно си прав приятелю . Ето например отвориха нова аптека на колелото на панаира . Там са наредени само шампоани , пяна за бръснене червила , лакочистител , боя за коса и за вежди ,гел за коса , сапуни , четки за зъби , гребени но лекарства не се виждат . Чудя се защо надписа отгоре е аптека , а не СЕРГИЯ ЗА ВСИЧКО . Сигурен съм , че от лекарствата , които са заврени в някой ъгъл имат само по една бройка или повечето ги нямат. А не може ли парите за тази стока , която се продава във всеки специализиран магазин за козметика да се вложат в лекарства , за да има всичко което търси човек , а не да обикаля от аптека в аптека и от 10 места да намери необходимото . Просто е глупаво по рекламите в аптеките да се мъдри НИВЕА или ГОЛДЪН РОУЗ а не например АНАЛГИН /примерно/или логото на някоя лаборатория за лекарства .
+2
 
 
Половината аптеки са се превърнали в парфюмерийни и козметични магазини. Не е ли редно в аптеката да се продава единствено медицинска козметика, освен лекарства, а не всякакви измишльотини? Само гащи не са започнали да продават. А ако се продава само медицинска козметика, с нея не бива да се злоупотребява, точно както с хапчетата. Така че, не виждам нищо лошо в това, да се допускат само фармацевти и помощници да работят в приемните помещения. В нормалния свят, човек освен личен лекар си има и доверен фармацевт, който може да му замени лекарство, или да му даде такова, докато си изчака реда за преглед при специалист. Тук в повечето аптеки, като питам нещо и се започва едно четене на листовките на препаратите. Това не е фармацевт, това си е продавач/ка. Неможе да им казвам, че живея в чужбина и ми трябва лекарство с еди какво си активно вещество и на среща да ме питат: Какво му е търговското наименование в България? Че аз ако го знаех, направо щях да си питам за него. Точно затова трябва да се промени тази порочна практика. Ама както за всичко друго и тук липсва диалог мужду засегнатите страни. Защото ние сме такова племе, че диалог не неможе да водим. Щом друг го е казал, значи иска да ни прецака и ще е на обратно. Да ама по средата си стои "ши*ания" потребител/пациент и трябва да се усмихва, без да го питат как му се отразява всичко това.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: