Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сочат за пример община Русе за реализацията на кастрационни програми
Автор: Екип Ruse24.bg 12:17 / 22.10.2010Коментари (0)281
© Ruse24.bg
С общите и едновременни усилия на институции, общини и неправителствени организации, както и с подкрепата на гражданите, може да се реши проблемът с бездомните кучета у нас. Това е един от най-важните изводи, около който се обединиха страните след двудневния семинар - обучение по проблема с бездомните кучета, проведен в резиденция "Бояна" и организиран от Министерство на земеделието и храните.

Именно споделянето и прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България бе темата на семинара.

Община Русе беше посочена като един от най-добрите примери за реализация на кастрационните програми и овладяване на популацията на бездомните кучета в България. Успешната цялостна дейност на общинския приют е повод управителят му Жени Попова да бъде поканена като гост-лектор на семинара, за да представи опита и добрите практики, които се прилагат тук. Тъй като от отчетите за работата на Общинския приют за животни в Русе прави силно положително впечатление какъв голям брой кучета се кастрират ежемесечно, специална покана за участие в обучението получи и ветеринарния лекар на приюта д-р Андрей Андреев.

Основни лектори на двудневния семинар бяха експертите Робърт Коутс Смит от Великобритания "Фондация за защита на общинските кучета (FPCC)-Англия" и Натали Клинге от Холандия. Освен добра подготовка и квалификация по проблематиката на семинара, лекторите имат добри познания и по спецификата на проблемите в България, което е необходимо за търсенето на подходящо и конкретно решение за страната ни.

Българските общински и ветеринарни експерти бяха запознати с добрите практики на други европейски страни при управление на приюти, изграждането на кастрационни центрове, както и съвременните начини за прилагане на осиновителни програми за животни и методите за бързото, ефективно и трайно овладяване на популацията от безстопанствени животни.

Постигнатите цели на семинара са в обменения опит относно начина на извършване на преброяване и кастриране на безстопанствените животни, начина на определяне на мащаба на приютите в съответствие с броя на бездомните кучета и броя на жителите на населеното място, както и на управлението и функционирането на приютите.
Методът "залавяне-кастриране-връщане" е заложен като доказано най-ефективен метод за справяне с популацията на бездомни животни в страната ни чрез Закона за защита на животните.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: