Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Социолог: Не може да се очаква стабилно правителство. Това ще бъде едно мъчително управление
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 07.07.2022Коментари (0)464
© БНТ
В проучването на "Алфа рисърч" има една голяма новина, три по-малки и един извод. Това каза в студиото на "Денят започва" социологът Боряна Димитрова.

Голямата новина е, че България отново живее в силно отслабена, разклатена партийна система. В нея има три партии с относително стабилни електорални корпуси, които могат да бъдат представени парламентарно - ГЕРБ, ДПС и с лека условност БСП. Останалата част от партиите са изключително флуидни, пулсиращи. В един момент могат да се свият, в друг - хората да се мобилизират и да ги подкрепят, но няма гаранция за тяхната устойчивост.

По-малките новини очертават моментната картина. Мобилизация на ПП преди свалянето на Никола Минчев. Негативни реакции предизвика и оттеглянето на министрите на ИТН. Става въпрос за избиратели, които са много емоционални и когато става дума за застрашеност на техните избраници, те бързо се мобилизират, каза Димитрова. В столицата и големите областни центрове е увеличена подкрепата за ПП.

Има също укротяване на възхода на "Възраждане". От една страна БСП стабилизира позициите - умело лавира между участие в управлението и непрекъснати червени линии. Лявото русофилско пространство - "Възраждане", БСП и заявката за партия на Стефан Янев делят сходен електорат и "Възраждане" спира възхода си. Но при тях във всеки един момент може да има преливане на избиратели от една към друга партия.

Според Димитрова "Български възход" черпи избиратели повече от "Възраждане".

БСП черпи и от "Възраждане" и от негласуващи, както и от ВМРО, Атака.

Третият момент е продължаващият път надолу на ИТН. При избори сега те остават под чертата с 3.3%.

Димитрова заяви, че както и в други страни в Европа, вероятно ще живеем с няколко по-твърди избирателни групи, които ще се ориентират към основни партии и изключително голяма мобилност на избиратели, които търсят своите партии. Припомни, че рейтингът на Слави Трифонов е бил над 30%, сега е спаднал на 8-9%. Има много избиратели, които се ориентират по лидерите и моментна и по политическата ситуация. Спадът при ИТН е започнал от скандалите и преминаване на добрия тон.

Социологът отчете и друга тенденция - симпатизантите на управляващото мнозинство през март-април са били разочаровани, че заявките за кардинални промени на ПП е твърде слабо изпълнена, но в момента, в който се оказа, че е застрашено управляващото мнозинство са се мобилизирали. Видяхме вълна срещу изтеглянето на министрите на ИТН и свалянето на Никола Минчев.

Управляващите владеят по-успешно площадите и протестната енергия. Не е ясно в тази битка как ще се структурират политическите процеси в следващите месеци, каза Димитрова.

Според нея не може да се очаква стабилно правителство. Не може да се направи устойчиво политическо управление с 5-6-7 партньори. Това ще бъде едно мъчително управление. Всяка сутрин ще се следи дали има кворум при започване на заседанията в НС, а има депутати, които може а са болни или в командировка. Като политическа отговорност предстоят доста важни решения, и когато няма, това отслабва всички позиции, напомни Димитрова.

Има и въпросителна как ще се очертае ролята на президента при служебно правителство - дали ще има достатъчно подкрепа и доверие или ще кумулира политическите страсти.

Още по темата: общо новини по темата: 556
04.09.2022 »
10.08.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/93 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: