Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спад в подкрепата към правителството на Петков, 40% от българите са променили отношението си спрямо Русия
Автор: Екип Ruse24.bg 09:19 / 16.03.2022Коментари (3)454
©
Спад в подкрепата към правителството. "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са вече на минимална дистанция помежду им. 40% от българите са променили отношението си към Русия в негативна посока заради войната.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрираме спад по основни индикатори.

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. 

При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%.

При оценката за работата на президента, динамиката не е толкова сериозна, но и там регистрираме ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

Промени отчитаме и при електоралните нагласи. За последните два месеца "Продължаваме промяната“ губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21.9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10.4% от гласуващите. Следват "Има такъв народ“ (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и Възраждане (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, "Продължаваме промяната“ и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение.

Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци – над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта й с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Оправда доверието,но на "чуждите си господари"-тези,които го спуснаха незнайно как и откъде,от народа само снежни топки по главата на мекерето
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: