Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие!
Автор: Самуил Иванов 17:28 / 06.05.2024Коментари (0)1107
©
От клиниката за майчино и детско здраве "Мама и аз" в град Плевен излязоха с позиция до медиите във връзка със скандала, зародил се през миналата седмица, относно решението на Министерския съвет да одобри строежа на частна детска болница в столицата.

Д-р Велимир Симов и всички медицински специалисти от лечебното заведение заявиха: "Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие!". 

"На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение № 318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница ‚Мама и Аз‘ в София, а на 6 май обясни пред всички медии " …в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница…", написаха те, припомняйки реакцията на държавния глава Румен Радев във връзка с решението за строителството на лечебното заведение.

От "Мама и аз" задоха няколо въпроса: 

"С какво точно проектът ‚Мама и Аз‘ в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?

Независимо, че Вие г-н Президент сте издали указа за назначаването на министър-председателя Главчев и неговото правителство, не следва ли стриктно да спазвате основополагащия конституционен принцип за разделение на властите и да не се намесвате в работа на изпълнителната власт с инструктивни призиви за отмяна на законосъобразни и правилни решения?

Считате ли, че като блокирате софийските пациенти и препятствате навлизането на конкуренцията по европейско и американско качество на практикуваната медицина, 50-те процента празни и непривлекателни легла в столицата ще се напълнят или тежкият дефицит на педиатри и медицински сестри ще се преодолее?

Считате ли, че Премиерът Главчев може законосъобразно да отменя законосъобразно решение на МС поради "съмнения" и неустановени "факти"?

Защо никога до сега не се заехте да блокирате много стотици нови болнични легла и дейности в София, лицензирани от Вашите служебни и редовните правителства?

Може ли с блокада на конкуренцията по качество да се справим с демографската криза или да спрем пациентите и семействата да продължат да изсипват своите последни спестявания в частни болници в чужбина?"

В позицията си специалистите от лечебното заведение съобщават, че са изпратили покана до служебния министър-председател Димитър Главчев и до президента Румен Радев да посетят клиниката: "Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината – защото децата са най- ценното!". 

"Ние дръзнахме да си представим, направихме сами и открихме посветло бъдеще за нашите деца“, … "Ние сме първата новопостроена през последните 50 години клиника за майчино и детско здраве в България, която отвори врати на 1 юни 2023г и постига високи резултати", се казва още в позицията.

Още по темата: общо новини по темата: 51
16.05.2024 »
14.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: