Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спират незаконното строителство в парковете
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 13.11.2010Коментари (0)285
© Ruse24.bg
До 2013 г. всички природни паркове трябва да имат планове за управление, които ще ограничат възможностите за незаконно строителство. Това съобщи председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев. Десетгодишните планове ще зададат рамките на парковете и какви обекти ще се позволява да има в тях. Когато има план за управление, е много по-трудно да се строи, защото Министерският съвет трябва да го разреши, обясни той и допълни, че при липсата на такъв документ чиновниците по места вземат решения по целесъобразност. "А тези решения не винаги са целесъобразни", коментира природозащитникът.

В края на миналия месец екоминистерството стартира процедура за приемане на плановете за управление на четири природни парка - "Странджа", "Златни пясъци, "Шуменско плато" и "Врачански Балкан". Те са внесени за разглеждане в периода 2006-2009 г., но досега бяха забавяни. Все още не са изработени плановете на "Българка" и "Беласица". Белев обясни, че очаква това да се случи до 2013 г.

"Нашият план чака повече от три години и вече е остарял, но по-добре стар, отколкото никакъв", коментира директорът на "Врачански Балкан" Николай Ненчев. Той обясни, че досега процедурите са били забавяни заради инвеститорски интереси.

В момента плановете на парк "Странджа" и "Врачански Балкан" чакат разглеждане от Висшия екологичен съвет към МОСВ и след това трябва да бъдат одобрени от кабинета. Документите на "Шуменско плато", "Златни пясъци", "Персин" и сливенския "Сините камъни" пък вече са депозирани за разглеждане от правителството.

"Странджа" беше забавен повече от пет години заради инвеститорски намерения, там борбата беше много голяма", коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани". По време на предишното правителство многократно бяха правени опити за изваждане на земи от територията на парк "Странджа" чрез промени в устройствения план на община Царево. Според Ковачев обаче в момента се предвижда минимално застрояване и крайбрежната ивица ще бъде защитена.

Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: