Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спират от движение колите без "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 20.10.2010Коментари (5)322
© Ruse24.bg
Пътната полиция започва акция за проверка имат ли валидна застраховка "Гражданска отговорност" всички автомобили у нас. Това съобщи вчера на специална пресконференция началник управление "Пътна полиция" Антон Антонов. Независимо за какво е спряна колата от патрула, полицаите ще са длъжни да изискват от шофьора да покаже валидна полица. Ако той няма, автомобилът му ще бъде спиран от движение, регистрационният му талон ще бъде отнеман и на водача ще бъде съставян акт.

Ако в законовия срок за обжалване на акта, който е три дни, водачът представи валидна застраховка с начало преди датата и часът на издаването на наказателния документ, талонът му ще бъде върнат и той отново ще може да си кара автомобила. В противен случай това ще може да стане едва след като бъде сключена полица.

Все още няма законово основание хванатите без "Гражданска отговорност" коли да бъдат спирани веднага от движение и те да бъдат евакуирани със специални автомобили.

От КАТ бяха категорични, че по време на започващата тези дни акция ще се обърне внимание и на най-малките населени места, където шофьорите най-често управляват автомобилите си без задължителната застраховка.

Началниците в МВР имат система да наблюдават дали пътните полицаи са проверили всеки спрян автомобил за валидна полица, обясни още Антонов. Колите ще могат да се следят за застраховките и с камерите за наблюдение по пътищата.

В края на септември над 22 процента от регистрираните автомобили в движение в страната нямат застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи вчера Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Статистиката показва, че към средата на юли този дял е бил по-малък - 21,33 на сто.

По думите на Богоев все още Европейската комисия не е реагирала официално на намаляването на обхвата на застраховката и от КФН се надяват той да се повиши. Опасно за България ще бъде, ако колите без задължителната застраховка станат над една четвърт от всички.

Тези, които нямат "Гражданска отговорност", след това плащат от собствения си джоб на базата на регресен иск, припомни шефът на КАТ Алекси Стратиев. Спестявайки 100 лв. за "Гражданска отговорност", те нанасят щети за десетки, стотици и милиони левове на останалите данъкоплатци, добави той Стратиев.

От август 2007 г. насам в чужбина са станали 295 пътнотранспортни произшествия с български автомобили, които не са имали автомобилната полица. Най-голямата изплатена щета е в Гърция, заради катастрофа по вина на български водач загиват четирима наши сънародници, возели се с него в незастрахования автомобил. От гаранционния фонд са изплатени са 2 млн. евро.

Според Атанас Табов, председател на българското Национално бюро "Зелена карта", около 700 000 автомобила у нас са без "Гражданска отговорност" и ако само една десета от тях излязат в чужбина, те ще донесат големи финансови рискове.

Той предупреди, че ако броят им продължава да се увеличава, ни грози санкция от Европейския съюз, като нашите возила отново ще започнат да бъдат проверявани на граничните пунктове за наличие на застраховка, добави той.

Зам.-председателят на КФН Борислав Богоев съобщи още, че се правят промени в методиката за изчисляване на минималните обезщетения, които ще бъдат подложени на широко обсъждане.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да видим как ще плащат 1 млн. лв от джоба си, защото толкова е лимита по нашите полици в момента. Пълни глупости. Много добре се знае коя кола е без ГО, такива просто трябва служебно да се спират от движение и с едно писмо до собственика да се покани да си върне номерата в КАТ, да видим няма ли да си направи ГО още на другия ден.
+1
 
 
Да бе! Да. ;) "...Независимо за какво е спряна колата от патрула, полицаите ще са длъжни да изискват от шофьора да покаже валидна полица..." Аман от проститии. Щом трябва да си носим полиците и да ги вадим за да ги видят господата, които може да нямат такова нещо на служебните си автомобили, но нейсе, за какво тогава са стикерите по предните стъкла и не е ли стикера онази част от застраховката удостоверяваща ,че водачът има сключена такава? Що за абсурдно твърдение е : "...Спестявайки 100 лв. за "Гражданска отговорност", те (има се в предвид нямащите) нанасят щети за десетки, стотици и милиони левове на останалите данъкоплатци..." Господин Алекси Стратиев го е казал варианта : " Тези, които нямат "Гражданска отговорност", след това плащат от собствения си джоб на базата на регресен иск."
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: