Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спряха лекарства за онкоболни, предлагат им заместители
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 26.08.2010Коментари (2)314
©
Доставките на три лекарства и два препарата за вливания за онкоболни за спрени. Вместо тях на пациентите се предлагат заместители, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

За липсата на медикамента реmetrexed сигнализираха и пациенти от различни градове на страната. Лекарството чисти туморите от аденокарцином на белия дроб и мезотелиом ­ рак на плеврата. "На някои от болните са предложени алтернативни заместващи комбинации от други медикаменти, при които шансът на повлияване на болните е минимален и поради това отдавна не се използват", каза членът на управителния съвет на центъра и един от неговите основатели д-р Стойчо Кацаров. По думите на лекаря някои от пациенти не са информирани, че са лишени от съвременно лечение и приемат предложените им алтернативни схеми.

"Тези, които са отказали, вече месеци наред чакат Министерството на здравеопазването да им отпусне животоспасяващото лекарство", каза още д-р Кацаров.

Оксалиплатината в раковия диспансер в Русе свърши, съобщи пък пациентът Иван Василев. То се изписва с протокол и се влива по време на химиотерапия, като е едно от особено ефикасните средства при терапия на рак на дебелото черво. По думите на онколозите третирането с него може да удължи живота с четири-пет години.

Медикаментът Hydro -xyurea, който се отпуска на болни с онкомелатологични онкологични заболявания от МЗ по реда на Наредба 34, няма да бъде доставян до края на годината, твърдят още от Центъра за защита правата в здравеопазването. От МЗ обясниха, че лекарственият продукт в момента е в процедура по регистрация на цена и затова няма да бъде доставян на диспансерите още известно време. Тъй като няма още фиксирана цена, той не може да бъде купен дори на свободно от аптеките.

В Плевен липсва препаратът Тemozolomide срещу тумори в мозъка, а в раковата болница в София сarmustin. Лекуващи лекари са посъветвали пациентите си, ако не желаят медикаментите им да бъдат сменени с други, да си ги купят от Гърция или Турция.

Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мамата си е...о! Здравната система е чисто и просто убиец. По друг начин не може да се нарече.
+2
 
 
Браво! Направо ГЕРБ взеха страшни решения и ето един от многото им резултати. Леля ми е болна от левкимия и като ходихме до София, министъра все едно каза " Ко ма боли мен ". Щото се скри в офиса и това е. Дано на никои не му се случва да заболее от такива болести.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: