Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Спряха над 1800 опита за хакерски атаки
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 09.09.2014Коментари (0)236
©
През последните години, киберсигурността придобива нарастващо значение в модерните икономики и държавното управление не само в глобален, но и в национален мащаб, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов. Той откри обучение на служителите от министерствата, които ще ползват новите е-услуги чрез портала за мрежова и информационна сигурност, организирано от Правителственият център за реагиране при инциденти в информационната сигурност. Основната дейност на центъра е да подпомага публичната администрация в извършването на проактивни дейности за намаляване рисковете от инциденти в информационната сигурност и да асистира при разрешаването им, в случай на възникване.

От началото на годината до края на август, има регистрирани над 1800 опити за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското интернет пространство, като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. През тази година 244 от случаите са били с висока степен на заплаха - към държавни институции, големи организации и предприятия. През 2013 година сигналите са били над 9000. Не са установени щети и поражения вследствие на тези опити.

36% от атаките са от вида "зловреден софтуер", който нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър, съобщи заместник-министър Спасов. При тях има 4 пъти увеличение в сравнение с миналата година. Софтуерът е направен, така че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25 % от заплахите са свързани с "отказ от услуги"(масирани атаки към сървър или компютър).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: