Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Срокът на годност на панелките изтича: Невъзможно е да бъдат съборени, но може да се удължи техният живот
Автор: Екип Ruse24.bg 20:33 / 02.04.2024Коментари (11)1612
©
Панелните блокове, познати на всеки един гражданин, могат да се видят в много наши градове.

По времето на социализма кварталите на всички големи градове в България са застроен именно по този начин, и то за рекордно кратко време.

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо и отгоре залят бетон. Те имат различни функции и видове – подови, стенни, фасадни (последните нямат носеща функция). Произвеждат се в т.н. домостроителни комбинати (над 30 в цяла България) и се извозват до строежа с панеловоз. Повдигат се с кранове и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи с тези на другите панели. Сетне местата на допир се запълват с различни бетонни разтвори, а отгоре се уплътняват херметически с еластичен материал.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100.

"Хората продължават да живеят в панелни блокове, защото са създали своя общонст. Другото, заради което не ги напускат, е пространството. И в бъдеще може би е по-добре новото строителство да се регулира по-добре и да има по-добро отстояние. Да, нека е високо строителство, но да има въздух“, каза Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby’s International Realty на Residential Forum 2024.

"В крайна сметка е невъзможно тези блокове да бъдат съборени, защото няма ресурс, с който хората да бъдат обезщетени. Затова единственото, което може да бъде направено, е да се удължи техният живот чрез саниране и подобряване на обкръжаващата среда с цел подобряване на градската инфраструктура.

Жилищният пазар винаги е бил интересна и гореща тема, но прави особено впечатление, че в моменти, когато икономиката е несигурна и хората не влагат толкова смело парите си в покупка на имот, от сектора се опитват да ни убедят, че всичко е наред и сега, и само сега трябва да купим жилище, защото утре вече ще е късно", допълни още той, цитиран от Economic.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цялата работа е в амортизацията - корозията на заварките! Бетона от самия панел пази арматурата и ако не се напука може да издържи неограничено време.
0
 
 
Какви глупости - 200години!!! Още, като започнаха да ги строят 70-те,80-те години тогава казваха, че ще издържат 50-60 години.
0
 
 
Тук само глупости можеш да видиш.Живота на панелките е 200 години.Къде им изтича годността?
0
 
 
Всички дърти измамници изяждат бахура накрая...
+2
 
 
Няма такова нещо като срок,не пишете глупости. Рекламирайте си новите коптори пълни с помаци по др.начин и някъде другаде
+1
 
 
Строителният бранш въртят огромен финансов ресурс! Ако решат ,ще покажат на хората в панелките,че цял живот са живели под наем! Всичко си има край!
+4
 
 
Когато новите коптори започнат да се рутят след 30 години панелките ще са на над 100 и ще са по-здрави! Имам горчив опит от десетки нови кооперация в града пряко и не... Всичко се прави колкото да се вземе парите и да минат там едни 5-10 години ама някои сгради от бързане още на 1-вата година уляга та уляга стени и плочи се пукат... Ама иначе пише луксури ала бала... Заврете си луксорито в задниците! То в затворите в някои държави е по-добре да се живее от колкото в някои сгради сгъчени с тераси метър на метър и комшии по-прости от примати..
+5
 
 
"... И в бъдеще може би е по-добре новото строителство да се регулира по-добре и да има по-добро отстояние. Да, нека е високо строителство, но да има въздух“, каза Христо Ангелков..." Това беше за преди 20 години преди да застроят всяка свободна градинка в града. Сега е късно. Мафията и корупцията надделяха. Продадоха си майките за някоя комисионна повече. Хубава държава ама прост народ. Да бяхме на северозапад - щяхме да сме рай вече. Тука брат брата прецаква.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: