Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стана ясно колко души са загинали при трудови злополуки в България от началото на годината
Автор: Ливия Кукова 12:26 / 10.05.2024Коментари (0)993
© Фокус
През 2023 година 65 души са загинали при трудови злополуки в България, от началото на тази година до 7 май – броят на починалите е 18. Това каза пред журналисти Екатерина Асенова, изпълнителен директор на "Главна инспекция по труда“, предаде репортер на "Фокус“. По думите ѝ през 2024 година се наблюдава лек спад в броя на тежките инциденти при работа. 

Повод за посещението ѝ в Благоевград е провеждането на конференция, относно информационната кампания, по инициатива на ИА "Главна инспекция по труда“ с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на трудовия травматизъм: "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“.

"Започнахме тази кампания, провокирани от високия ръст на трудовия травматизъм. Поради тази причина на 13 февруари стартирахме кампанията. Плашещи са данните и анализа на злополуките, които разследва "Главна инспекция по труда“. Цифрите, които ще ви съобщя са от оперативния регистър на ГИТ, защото всички знаете, че Националният осигурителен институт е органът, който разследва трудовите злополуки, но ние в качеството си на контролен орган, сме длъжни при тежки трудови злополуки, при пострадали трима и повече от трима и при злополуки, завършили с летален изход, задължително да проведем наше разследване. Та оперативните данни, с които разполагаме – към 7 май тази година се наблюдава известно намаляване на ръста на трудовия травматизъм. От началото на годината до 7 май са настъпили 18 смъртни злополуки. За цялата минала година те са 65“, добави тя. 

Асенова обясни, че когато разглеждат злополуките, инспекторът по труда най-често си задава въпроса защо, каква е причината да настъпи тази злополука и неминуемо идва следващия въпрос – как да се направи така, че да се справим с този проблем? 

"Правилата за безопасност при работа трябва да се спазват. Те не са са административна тежест, те спасяват човешки животи. Не може всеки ден хората да тръгват на работа с презумпцията – това съм го правил 100 пъти и продължавам да съм си жив и здрав, защото трудовата злополука става за секунди. За секунди става затрупването от земна маса, за секунди можеш да загубиш равновесие и да паднеш в необезопасен конструктивен отвор, каквито са едни от последните ни две смъртни злополуки – паднали от височина в асансьорна шахта, която не е обезопасена“, коментира още тя. 

На въпрос, свързан с това спазва ли се у нас трудовото законодателство, Асенова каза, че не може всички работодатели да бъдат слагани под общ знаменател. 

"И сега има работодатели, които не са допуснали трудова злополука, още повече такава, която да е със смъртен случай. В голямата си част работодателите, не поради незнание, неглижират създаването на условия за здраве и безопасност на работното място. Тези работодатели, които са изключително ангажирани и инвестират в най-ценното, а именно човешкия капитал, тези хора, които са създали колективни средства за защита, осигурали са и са обезпечили работниците с лични предпазни средства, тогава най-малка част от злополуките, които са напълно предотвратим, са точно в следствие на пренебрегването на правилата за работа и безопасност на работниците“, уточни тя. 

По думите ѝ превенцията е нещо изключително важно за създаването на среда на нетърпимост сред работниците и служителите тогава, когато виждаш че твоя колега работи опасно. 

"Тази култура на превенция е нещо много сложно и изисква време. Работодателят трябва да е наистина абсолютно ангажиран, да обучава своите работници и служители, да се провеждат инструктажи, не просто формални с подпис в книгата, а такива, от които да става ясно как би следвало да се реагира при възникнал риск. Културата на превенция е основният ключов механизъм, за да се стигне до така заветното ниво за нулев травматизъм. И тук е и ролята на Инспекцията по труда. На сайта на Главна инспекция по труда са обявени абсолютно всички контакти, чрез които може да се достигне до централното управление и до всички 28 дирекции в страната, така че ние не сме само контролен орган, който да осъществява проверки, да налага административни наказания или да прилагаме принудителни административни мерки. Консултация – всеки един служител, работодател, социален партньор, тогава, когато има нужда и изпитва необходимост от нашия съвет – ние сме на среща да дадем такъв“, поясни Асенова. 

От думите ѝ стана ясно, че в голямата си част трудовите злополуки са напълно предотвратими, особено за инциденти, които са в следствие на неглижирането на правилата. 

"Ще ви дам един много просто пример – само преди няколко дни се случи смъртна злополука със строителен работник, прегазен от валяк. Всички знаете валяка, колко бавно се движи и че не би следвало ти да се намираш зад валяка, в обсега на строителната машина, още повече, когато същата е обезопасена и с работеща звукова сигнализация – тоест, ще свърша бързо, това никога не ми се е случвало не трябва да е водещо. Компромисът може да коства живота ти или да бъдеш наранен по начин, по който да се отрази на здравето ти“, категорична бе тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: