Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стартира процедурата "За по-чист въздух", която ще обхване 85 хиляди домакинства
Автор: Алена Соколчева 12:01 / 24.04.2023Коментари (0)387
© Фокус
Процедурата "За по-чист въздух" по Оперативната програма "Околна среда“ 2021-2027 година от днес е отворена за кандидатстване. Това обяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на брифинг във ведомството, предаде репортер на “Фокус".

“Това емблематична програма, насочена към подобряване здравето на хората и е финансира с 610 милиона лева. Замърсяването с фините прахови частици е едно от най-големите предизвикателства, което седи пред нас", каза още министърът.

Общините по програмата са 21, където се наблюдава нарушено качество на атмосферния въздух, която процедура ще го подобри. За тяхното определяне е взет периодът от 5 години назад.

Предвидени са 610 млн. лв. по процедурата. Най-много средства са предвидени за Столичната община. Около 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, посочи министърът.

Близо 85 хиляди домакинства ще бъдат включени в процедурата, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични топлоуреди.

Срокът за подаване на документи започва да тече от днес и е в срок от 6 месеца. Целта е в началото на есента на 2024 година да започне реализацията на подмяната на топлоуредите.

Кандидатстването ще бъде към Общините при условия и заявления, които те ще качат на страниците си. Първо именно те трябва да подготвят заявленията си.

Второто важно условие е молба за демаркация като се смята, че от 2 до 3 хиляди ще са енергийно бедните домакинства.

Препоръките на министерството са обществените поръчки за доставчици да имат екипи и да минат по домовете, за да консултират гражданите за подмяната на топлоуредите и общините да имат добри доставчици.

На брифинга министър Карамфилова припомни, че Съдът на ЕС отхвърли иска на ЕК срещу България за заплащане на санкции за мръсния въздух. “Ние работим активно по темата. Фокусирахме силите си точно там и доказахме, че страната ни има напредък. Решението на Съда го приемаме като позитивно, защото обяви иска  като недопустим", посочи Карамфилова.

По думите й по този начин страната ни ще спести около 13 милиона лева, като на годишна база санкцията е 20 млн. лева. “България показа, че има устойчиви резултати, но трябва още работа", бе категорична тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: