Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стартира първата покана за кандидатстване по Програмата за сътрудничество между България и Турция 2021 – 2027
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 02.12.2022Коментари (0)413
©
Стартира първата покана за кандидатстване по Програмата за сътрудничество между България и Турция 2021 – 2027. За повишаване капацитета за справяне с нелегалната миграция в граничния регион ще бъдат инвестирани 1,7 млн. евро. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

 

"С програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2021 – 2027 заявката ни е да бъдем максимално актуални с решение за нуждите в региона. Във възможно най-кратки срокове могат да стартират заложените в нея мерки за справяне с нелегалната миграция, която поставя сериозни предизвикателства в момента.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева при откриването на първото заседание на Комитета за наблюдение по програмата (Интеррег VI-А) България Турция 2021-2027 в гр. Одрин вчера. Сред приоритетите ѝ са подпомагане на бизнеса в зеления преход и интегрираното териториално развитие. Общият ѝ бюджет е 34,4 млн. евро.

Участниците в заседанието одобриха Насоките за кандидатстване по стратегическия проект на програмата. 1,7 млн. евро, какъвто е бюждетът му, ще бъдат насочени към обучения, обмяна на опит и добри практики за повишаване на капацитета на полицейските управления за справяне с миграцията. Ще бъдат финансирани още мерки за подобряване на сигурността, както и за доставка на специализирано оборудване за повишаване на техническата готовност на проектните партньори. Стратегически партньори от българска страна ще бъдат областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в Хасково, Ямбол и Бургас, а от турска – управите на провинциите Одрин и Къркларели. Проектът ще бъде финансиран по линия на специфичната цел "Подобряване управлението на миграцията“ по третия приоритет на програмата "По-сигурен трансграничен регион“.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение беше отчетен и напредъкът в изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-

ИПП България – Турция 2014 – 2020. По нея са финансирани общо 101 съвместни проекта на обща стойност 28,7 млн. евро. Изпълнението на 98 от тях е приключило успешно. Изплатените средства са 24,6 млн. евро или 83% от бюджета на програмата, а сертифицираните са 22 млн. евро или 73%. По стратегическия проект "Трансграничните региони сътрудничат за Син растеж“ (BLUE GROWTH COLLABs) са обновени и оборудвани изследователски лаборатории в Университета "Проф. Д-р Асен Златаров“ – Бургас и Тракийския университет в Одрин, които търсят приложно поле на научни разработки за справяне със замърсяването в Черно море.

Направените препоръки от междинната оценка на прогарамата за периода 2014 – 2020 за използване на комбинация от стратегически проекти и безвъзмездна помощ са взети под внимание както при обявяването на третата покана – за стратегически проект, така и при изготвянето на програмата (Интеррег VI-А) България Турция 2021-2027






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: