Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стартират две кампании в подкрепа на арттерапии за деца с онкохематологични заболявания
Автор: Пламена Николова 15:10 / 04.12.2020Коментари (1)932
Стартират две кампании в подкрепа на Фондация АРТОН България, която провежда арттерапии за деца с онкохематологични заболявания. Дарения ще могат да се правят до 30 декември чрез платформата на Фондация "В помощ на благотворителността“ и в DMS платформата на Българския дарителски форум.

Всеки желаещ може да подкрепи инициативата с директен паричен превод по сметка BG06UBBS 80 0210 2607 2940, като изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS ARTON или дари средства онлайн, чрез посочените по-горе платформи. Кампанията за набиране на средства за Програма АРТОН е включена в инициативата "Щедрият Вторник“ на Фондация BCause.

Програмата за арттерапии на Фондация АРТОН България е единствената в страната, която помага на онкоболните деца да се справят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в борбата им с коварното заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат възможност да рисуват с различни бои и техники, да изработват пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да създават кукли от плат и прежда и дори да посвирят на различни музикални инструменти.

Месечно програмата се провежда с около 50 деца в специализираните болници в страната. Целта на кампанията е да се съберат средства, за да се осигури бюджета за 2021 г. за програмата. Необходими са общо 10 000 лева за цялата година, с които да се купуват художествени материали и артпособия, хигиенни консумативи и да се заплащат логистични разходи и хонорари на специалистите арттерапевти.

"Когато след една артсесия успеете да накарате тъжно и тежко болно дете да проговори, да се усмихне, да подаде ръка, когато чуете думите на благодарност на майките за това, че се е върнала светлината в децата им – значи има смисъл от усилията и свършената работа“, коментира Светлана Чивгънова, основател на първата за страната болнична Програма АРТОН по арттерапия за деца с онкологични заболявания.

Арттерапиите се провеждат в болниците "Св. Марина“ във Варна, "Св. Георги“ в Пловдив и "Царица Йоана“ в София. Обмисля се и разкриването на извънболничен АРТОН Център за психологична грижа като се търси партньор за реализирането на идеята.  

Фондация АРТОН България е основана от онкопсихолога Светлана Чивгънова. През 2011 г. екип от специалисти – онкопсихолози, арт терапевти и музикотерапевти - създава и реализира първата, и на този етап единствена, за България болнична програма по системна арт терапия за деца с рак. Провеждането на програмата започва първо в Клиника по детска хематология и онкология в Университетската болница "Св. Марина“ – Варна, а от 1 април 2014 г. тя е разкрита и в останалите две специализирани клиники в университетските болници "Св. Георги“ в Пловдив и "Царица Йоанна“ в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.12.2020 г.
0
 
 
Необходими са общо 10 000 лева за цялата година, с които да се купуват художествени материали и артпособия, хигиенни консумативи и да се заплащат логистични разходи и хонорари на специалистите арттерапевти. Ок за консумативи съм съгласен ама защо да се заплаща труда на артспециалистите?да разбирам че те печелят допълнително на мои гръб.Един вид ги финансираме.и те да направят жест като не вземат пари все пак е кауза.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: