Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стефан Шилев: Служебният кабинет на Янев е бездействал за стратегически за България документ
Автор: Екип Ruse24.bg 16:23 / 25.03.2022Коментари (0)647
©
Изгубено е ценно време за изготвянето на актуален проект на Стратегията и планът за преход към кръгова икономика на България за периода 2021-2027 г.със задължителните мерки и дейности за насърчаване на повторното използване на водите. Това стана ясно след питане на народния представител от ГЕРБ от Пловдив доц. Стефан Шилев към вицепремиера по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Пловдивският депутат поиска информация за това къде отлежава проектът през последните шест месеца и защо няма движение по него.

Междуведомствената работна група, назначена през октомври миналата година от служебния премиер Стефан Янев, не се е събирала на заседание. Предвид този факт в МОСВ се извършва преглед и актуализация на изготвения проект на Стратегия. Документът ще бъде допълнен с актуални изисквания на европейското законодателство, стана ясно след министерския отговор в пленарна зала.

От парламентарната трибуна доц. Стефан Шилев подчерта, че Стратегията и план за действие за преход към кръгова икономика на Република България е важен инструмент, които, ако се приложи правилно, ще приближи страната ни към развитите европейски страни, където икономическият растеж е свързан с опазване на околната среда, с оползотворяване на ресурсите, с йерархията на отпадъците, с мисълта за идните поколения. С Решение № 3/19.07.2021 г. на министър Асен Личев е решено да не се извършва Екологична оценка на проекта на този документ.

"За съжаление в проекта на Стратегия и план за действие не беше взет предвид един много важен сектор, а именно ресурсът води. В документа само на две места се споменават водите - анализ на ефекта от повторното използване на води върху различните култури и изменение на Наредбата за качеството на водите за напояване на земеделските култури", каза още Стефан Шилев.

Той припомни факта, че Европейският парламент прие Регламент 2020/741 за минималните изисквания за повторно използване на водите в земеделието. Той започва да се прилага от 26 юни 2023 г., а преди това трябва да имаме не само основния документ, но и мерки за насърчаване на тези води, както и анализ на ефекта на тези води върху агро културите в нашите условия, заяви пловдивският депутат от ГЕРБ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: