Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стефанка Митева за японските анимации: Митовете и легендите оживяват, като дават възможност на фантазията и въображението да се развихрят
Автор: Екип Ruse24.bg 21:26 / 05.05.2024Коментари (0)974
Митовете и легендите оживяват в японските анимационни филми, като дават възможност на фантазията и въображението да се развихрят. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов авторът в специализираното онлайн издание ShadowDance Стефанка Митева.

 

По думите й много от добрите японски анимационни филми са вдъхновени от митологията. Част от героите в големите им заглавия, като "Наруто“ (Naruto) или "Блийч“ (Bleach) имат препратки към източната митология. В главния герой в "Наруто“ е затворен духът на лисица, обясни тя и разказа, че духът на лисицата Кицуне в японската митология е един от популярните образи и се ползва в много анимации. Тези митични същества са известни като пратеници на боговете и съчетават в себе си както доброто, така и злото – могат както да направят добро на хората, така и да им навредят.

 

Друг пример за втъкаването на митологични истории в "Наруто“ са една тройка от герои: Джирая, Урочимаро и Цунаде, които са пряко заимствани от "Историята за героичния/галантния Джирая“. "Оригиналната история идва от Китай, като там героят е представен като тип Робин Худ, но преминавайки в Япония, самата история търпи промяна – вкарват се митични елементи, вкарва се магия. И съответно това го виждаме по-късно и в "Наруто“ – героите там също имат тези умения,“ разказа тя.  

 

Истински стандарт в японското анимационно кино налага известното студио "Гибли" на гениалния аниматор Хаяо Миядзаки, който представя своеобразния сблъсък между материалното и духовното в своите истории, вдъхновени много често и от митологията. "Той засяга една много важна социална тема, а именно как хората успяват да съжителстват с природата, за хармония между човек и природа, между човек и животно,“ обясни тя и добави, че в един от по-малко популярните му филми ("Пом Поко“) е развита тази тема. В анимацията се разказва за митологични съществата, които се наричат тануки – една смесица между куче и енот, които имат възможността да променят формата си. Тануки водят героична, но обречена война за оцеляване срещу все по-увеличаващото се и завземащо техните територии човечество.

 

Друг сериал, представящ японската концепция за хармонията в света, е "Мушиши“. Разказва се за малките същества муши, които могат да оказват влияние на природата около тях, и за хората, които ги изследват и им помагат – мушиши. "Тази анимация е доста показателна за това как трябва да се търси хармонията между заобикалящия ни свят и това как ние живеем като хора.“

 

Япония е изключително добра в създаването на нови митове, в т.нар. "градски легенди“, които вдъхновяват създателите на анимация и комикси, обясни още Стефанка Митева, като даде за пример легендата за изгубеното в планините японско село Илунаки, в което е убита млада двойка от мистичен старец. "Това е стара градска легенда, която е вдъхновила анимето от 2016 година "Изгубеното село“ и вдъхновява една от историите на японския мангака Джунджи Ито – "Историята за мистериозния тунел“,“ разказа тя и добави, че тунелът е една своеобразна врата към друг, населен с духове свят, която често се използва от японските творци в различни истории и даде пример с "Отнесена от духовете“ на Хаяо Миядзаки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: