Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стенание на баща от Русе: Страшно е да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици, тези деца са по 20 кг, това не са деца, а мумии
Автор: Екип Ruse24.bg 10:49 / 27.10.2022Коментари (1)329
©
"Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици. Това не може да се опише с думи. През живота си не бях плакал така", разказва пред БТА баща на 13-годишно момиче от Русе, който разбира, че детето му се дрогира.

"В последните три-четири месеца усетих някаква промяна в дъщеря ми - проявяваше незаинтересованост към всичко, не се интересуваше от дрехи, ресторанти, екскурзии, от нормалните за нейната възраст неща. Не искаше да се къпе с дни. Беше се затворила в себе си и не общуваше нито с мен, нито с майка си. Това ме притесни и започнах да я наблюдавам", допълва съкрушеният мъж.

Историята започва да се разплита, след като един ден му се обаждат от училището, в което учи дъщеря му.

"Казаха ми, че е откраднала от друго дете 150 лева. До този момент нито съм й повишавал тон, нито сме се карали. Винаги ме е слушала, всичко е било наред. В училище е добре. Давал съм й на ден по 20 лева", обяснява той.

Говори за кражбата с нея, скарва й се, но момичето изобщо не се притеснява: "Дори ме заплаши, че ще ме заколи. Тогава забелязах, че по цялото й тяло има рани и то неестествени".

Взема й телефона, "разбива" й паролите и всичко му се изяснява. "Имаше чатове с нейни приятелки. В тях основната тема беше дрогата - трева и матамфетамин - т. нар. "кристал". Не видях едно изречение за училище, за дрехи, за заведения, за момчета. В чатовете си пишеха откъде ще си купят дрога, кой ще им я достави, кой продавал уникална дрога, на кого не била хубава", обяснява мъжът.

Казва на дъщеря си, че е разбрал всичко, а тя му разказала цялата история. Според момичето много нейни приятелки пушат трева и употребяват метамфетамин, а при нея първият досег с наркотиците е на рождения й ден, в края на март тази година.

"Там всички пушили трева, взимали са и хапчета. И тя пробвала, но след това й станало много лошо, не могла да спи, повръщала", разказва бащата. Минава месец и дъщеря му пробва отново – така идва лятото и в началото на август момичето отива с приятелки на море.

"Пратих я на лагер на морето. Обясни ми, че седем дни не са си лягали. През всичкото това време били в стая с още пет-шест приятелки и денонощно се дрогирали. Не излизали, дори на плаж не ходили. Преди да заминат подготвили всичко - купили от дилър четири грама метамфетамин", обяснява бащата.

Момичето е коренно променено: "Виждам, че това не е моето дете. В нея има омраза и всички други я дразнят. Ако даден човек не е наркоман, тя го мрази".

След като дъщеря му се връща от морето, решава, че повече няма да употребява наркотици, но след известно време посяга към дрогата отново. Единственото нещо вече, което вълнува нея и приятелките й, е откъде ще вземат наркотик, как да го скрият, как да манипулират тестовете, които родителите им правят вкъщи.

Бащата решава да я заведе на доктор в Центъра за психично здраве в Русе. "Влязохме в лечебното заведение, но тя не прояви никакво притеснение и страх. Казах й, че след седмица ще влезе за лечение. Докторът й обясни всичко, но тя не осъзнаваше, че има проблем. Чакаше разговорът да приключи и да отиде отново да се надруса", обяснява потресеният баща.

Като излизат от психодиспансера, 13-годишното момиче му заявява, че има силен характер и обещава повече да не употребява наркотици. "Повярвах й и я оставих да излезе с приятелки една събота. Дадох й телефона. Разбрахме се да се прибере в 20:00 часа", разказа бащата. Малко преди уречения час й се обажда, а момичето му обяснява, че е в двора на училище с приятелки и ще се прибере по-късно. Тогава бащата решава и отива до мястото.

"Беше тъмно. Застанах на близко разстояние от тях и ги наблюдавах. Беше страшна картинка. Тези деца са по 20 килограма, това не са деца, а мумии. Ходят с шапки и качулки. Дилърът беше до тях и вече уреждаше къде да занесе един грам. Дъщеря ми беше с пет-шест момичета и пушеха трева. Тогава отидох и я прибрах. Никоя от тях не се притесни, че ме вижда. Когато се прибрахме вкъщи й казах, че има проблем и не може да спре с наркотиците. А тя ми отговори, че това е само трева, която е безобидна", споделя бащата.

Така идва неделята. "В неделя сутринта жена ми се обади по телефона и ми каза, че вкъщи е нещо страшно. Прибрах се и я видях - беше като парцал. Закусваше, но се хранеше с ръце, а храната падаше по земята. Не издържах, взех я в колата и я закарах до мой имот извън Русе. Заявих й, че няма да излезе от там, докато не се оправи. Сега постоянно покрай нея има хора. Взех й куче, за да се грижи за него и да се разсейва. Четири дни по-късно изглеждаше много по-добре. Имаше коренна промяна у нея", допълва той.

Бащата съветва всички родители да не подценяват проблема: "Много е сериозен. Родителите да не слушат децата си какво им обясняват, защото те са много манипулативни. Ако имат и най-малкото съмнение, да им правят дори тестове, за да разберат рано за проблема. Необходим е много голям контрол. Друг изход от ситуацията не виждам. Защото в един момент се получава така, че забързани в ежедневието си, опитвайки да градим кариера или да правим бизнес, за да оставим нещо на децата си, трябва да продаваме всичко, за да ги лекуваме. Много е страшно, много е страшно...".

Д-р Станислав Иванов: Децата приемат употребата на марихуана за нещо нормално, основният дилър е интернет!

През последните години сред подрастващите се очертава тенденция към експериментална употреба на различни видове наркотични психоактивни вещества, разказа д-р Станислав Иванов, който е началник на отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве в Русе.

"При част от подрастващите тя преминава в хронична и вредна злоупотреба, а при немалък процент от случаите завършва с вече оформена зависимост към психоактивни вещества", обяснява специалистът.

Той отбелязва, че дизайнерската дрога влияе на различни рецептори в мозъка. Особено опасни са метамфетаминовите психози, където има възбуда, страх, напрегнатост, тревожност, параноидни идеи.

Търсенето на наркотици е по-голямо от предлагането...

Възрастовата граница при децата, които за първи път употребяват наркотици, пада и това е изключително тревожно, разказват пред БТА Деяна Ангелова - старши експерт в Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) в Русе и Десислава Лясова - секретар на ОСНВ-Русе.

"Отделно, сега търсенето на наркотици е по-голямо от предлагането. Ако допреди години дилърите чакаха на всеки ъгъл край училищата и предлагаха наркотици, то сега зависимите сами ги търсят", обясняват двете.

По думите им наркотиците са лесно достъпни - има интернет сайтове, от които могат да се закупят, а ги доставя куриер. Според тях пристрастяването към наркотиците минава през няколко етапа - опитване, употреба, злоупотреба и пристрастяване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.10.2022 г.
+1
 
 
ужас дано да има край
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: