Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стипендии по 30 евро за ромски ученици? Интересен отговор от Пловдив
Автор: Екип Ruse24.bg 10:49 / 27.10.2016Коментари (0)512
© Ruse24.bg
Руска Николова - втората отдясно, е пълна отличничка. Мечтите й стигат далеч.
Новината за отпускане на стипендии по 30 евро за ученици от ромски произход разбуни духовете у нас. За това дали реакцията е адекватна, защо ромчетата имат нужда от подкрепа, както и за постиженията на няколко съвестни деца от малцинствата днес в Пловдив говориха директорът на ОУ "Васил Левски" в село Караджово и регионалният координатор за Пловдив и Пазарджик на Център "Амалипе" Петя Димитрова, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Добрият пример е десетокласничката от Търговската гимназия Руска Николова. Вече трета година Руска е пълна отличничка, следва икономическа информатика. Момичето не е от Пловдив, всеки ден пътува от село Караджово. 

"Няма редовни автобуси до село, ходя до съседно, родителите ме забират. Картата за път излиза доста пари", сподели тя. 

В семейството й са общо 4 деца. Тя е най-голямата. На учителите в селото е коствало цяла година, за да пречупят мисленето на родителите й и да я пуснат да продължи образованието си в Пловдив, а не да свърши като млада булка. Все пак Руска е категорична, че желанието за това е лично нейно. 

"Децата на моята възраст смятат, че трябва да минеш през училище, защото някой те кара. Идват на училище само за да видят родителите им, че правят нещо. Харчат парите си по магазините за разни глупости, а аз моите си ги давам за книги. 

Аз самата избрах да уча. Избрах да съм част от различните, избрах да следвам своя път. Родителите ми не искаха. С тях се преборих трудно. Сега давам всичко от себе си. 

Те не са завършили средно образование и не знаят, че там е много трудно. Мислят, че "6" е само цифра, а за мен е минаване през целия учебник".

Младата амбициозна дама вече има и първи планове за бъдещето си, мечтае да следва медицина или право.

10-класникът Данчо също е добър пример. Учи за сладкар, получил е лесно подкрепата на родителите си. И Веси, която в момента е в 12 клас, ще става сладкар, по думите й в училище върви добре. 

"Добра съм в професията. В класа само аз съм ромка, но моите съученици ми се радват и не го приемат за кой знае какво", споделя момичето. 

"Младите хора са толерантни, не се делят на етноси, възрастните са тези, които го правят и насаждат нетолерантност. В ученическата среда децата нямат проблеми", коментира Красимира Благоева - директор в ОУ "Васил Левски" в село Караджово. 

"Ние учителите нямаме ученици от различни етноси, а с различни възможности. Тези стипендии няма как да отиват за нещо друго, защото могат да се ползват и ще се ползват само от мотивирани деца. А нашата задача е да мотивираме техните родители."

Петя Димитрова от Център "Амалипе", подкрепяща идеята за 30 евро стипендия, пък бе категорична, че парите са необходими, защото в България няма такова понятие като равен старт, а средствата ще дадат възможност на децата да продължат образованието си по съвестен начин. 

"За мен бе повече от непонятна силата и ентусиазмът, с които голяма част от обществото се хвърли да коментира тези 30 евро. Никой обаче не се сети да коментира, че зад тези пари стоят морални ангажименти. 

Стипендията е един от пътищата, по които тези деца могат да променят бъдещето си и не знам защо тя разгоря такава дискусия в обществото при условие, че не е единствената стипендия, която дава възможност на родителите за допълнително финансова помощ".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: