Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стойчо Кацаров: Българското здравеопазване няма да оздравее скоро
Автор: Екип Ruse24.bg 10:22 / 04.07.2023Коментари (0)300
© Euronews
Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени, адаптирахме се към правилата и усвояването на пари и няма желание за промяна. Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria бившият здравен министър Стойчо Кацаров.

10% ръст на заплатите в здравеопазването са заложени в бюджета. Не е работа на бюджета да се занимава със заплатите, те се договарят между работодателя и работника, държавата не е работодател.

Дали парите за здраве ще стигнат, зависи от това как се харчат. По-скоро имаме достатъчно данни, че не се харчат ефективно.

Много неща липсват в здравеопазването, липсва ясна визия за това какво трябва да се направи. Няма особен смисъл мантрата болниците да не са търговски дружества, това няма общо с икономическата ефективност и просто отклоняване на вниманието от сериозните проблеми.

От гледна точка на НЗОК сигурно е по-добре да няма повече болници. По отношение на съществуващите лечебни заведения е по-добре да няма нови, защото са конкуренти. От гледна точка на пациента обаче е по-добре да има повече, за да има избор. За него е по-добре да има и повече здравни каси.

Потребителят има интерес от това да има повече доставчици на услуги. Динамиката на пазара, навлизането на нови играчи, отпадането на тези, които не са се справили с конкуренцията, е по-добре за потребителя.

Казвам "да“ на пазарни мерки в сферата на здравеопазването: дерегулация, освобождаване, навлизане на лечения за извънболнична помощ, включително първична, приватизация на болници, премахване на монопола на здравната каса.

Не е нужно откриването на болница да става с разрешение на министерския съвет. Частният инвеститор, ако даде свои пари няма да загубят пациентите и данъкоплатците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: