Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Столичният общински съвет прие декларация за Северна Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 12:29 / 12.05.2022Коментари (0)509
© Sofia24.bg
Столичният общински съвет прие декларация, в която общинските съветници призовават Народното събрание и Министерския съвет да се придържат строго към изпълнението на рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., решенията на парламента и на консултативния съвет по национална сигурност към президента относно разширяването на ЕС и присъединяването на Северна Македония.

Като недопустимо бе определено отстъпването от основните постулати, залегнали в договора за добросъседство, подписан на 2 август 2017 г.

Ето и пълният текст на декларацията:

Столичният общински съвет реши:

Приема декларация със следното съдържание:

Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към изпълнението на Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г. относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, Декларацията, на 44 -тото Народно събрание от 10 октомври 2019 г., както и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при Президент от 10 януари 2022 г.

За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от основните постулати, залегнали в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 2 август 2017 г., между Република България и Република Северна Македония.

След десетилетията на насаждана омраза, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената фалшификация на общата ни история; предвид продължаващата антибългарска пропаганда в официалните държавни институции, в образователната система и по медиите в РС Македония, днес България е призвана да заяви и отстоява ясно своята позиция. Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите и принципите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека и добросъседството, ние не можем да затворим очи пред явното им неспазване от страна на Република Северна Македония, особено спрямо хората с българско национално самосъзнание. Въпреки подписването през 2017 г. на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в страната не само че не са прекратени различните форми на дискриминация и на "говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, но се констатира и тяхната осезателна интензификация. Властите в Скопие целенасочено блокират всякакъв напредък на работата на Съвместната мултидисциплинарна (историческа) комисия, отказвайки и бламирайки съдържанието и смисъла на термина "обща история“. Целенасочено се осуетяват всякакви общи чествания на общи исторически събития и общи герои, като те продължават да бъдат представяни от официалните институции като ексклузивно македонски, небългарски, а често и антибългарски.

Ето защо ние, общинските съветници от Столичния общински съвет, считаме, че всякаква подкрепа за начало на преговори за членство на РС Македония, без да бъде предварително констатирано изпълнението на всички точки, етапи и условия залегнали в Рамковата позиция на България би била пагубна за българските национални интереси. Незачитането и фалшифицирането на българската идентичност и език на голяма част от населението на географския регион Македония в миналото е крайно неприемливо както за целокупния българският народ, така и за гражданите на София, сред които повече от една трета имат семейни корени на българи от Македония.

Незачитането днес на гражданските права от страна на властите в Скопие на повече от 120 хиляди граждани на РС Македония, получили българско гражданство, доказвайки и потвърждавайки българския си произход е противно както на принципите на добросъседството, така и на основните европейски ценности. Човешките права на македонските българи трябва да бъдат спазвани както в миналото, така и днес. Те трябва да бъдат гарантирани и в бъдеще, включително чрез вписването им като държавотворен народ в Конституцията на РС Македония, което да бъде направено преди започване на преговори за членство в ЕС. Никакъв компромис не може и не бива да бъде правен нито с българската история, нито с правата на македонските българи днес.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Ви призоваваме да защитите българския национален интерес в РС Македония, което ще бъде и стратегически принос за стабилността и просперитета на региона и бъдещето на ЕС. Апелираме към Вас за стриктно изпълнение на всички точки, условия и етапи залегнали в Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента и духа и буквата на Договора за приятелство сътрудничество и добросъседство.

Ние, общинските съветници в Столична община, изразяваме тази позиция, като глас на голяма част от българското общество.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: