Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стотици родолюбиви българи се стекоха край Хисаря за уникално по рода си събитие
Автор: Екип Ruse24.bg 13:43 / 23.06.2018Коментари (1)1747
Стотици българи, много млади семейства с невръстни деца, облечени в народни носии, се стекоха в първия ден от Националния събор "Хайдут Генчо“ край Хисаря. Усмихнати майки, щастливи деца и весели мъже, които обясняваха на малчуганите кой е хайдут Генчо и защо това събитие е посветено на него. Организаторите от Сдружение "Хайдути“ продължават и днес да посрещат гости от цялата страна. Специално за събора са си дошли и хора от чужбина.

"Българин съм, живея в Испания, сърцето и душата ми изгоряха по нашето, по родното. Всяка вечер слушам народна музика и си пийвам по малко нашенска ракия. Плача, когато чуя българския химн и се прибирам при всеки удобен случай. За тези дрехи, в които съм облечен, съм дал много пари, специална поръчка в Пазарджик. Обиколих хайдушките пазари, за да си набавя пушка, пищов и сабя. Много съм горд, че съм част от този събор“, разказа Станислав Иванов.   

Младият мъж е родом от Стара Загора, за втора поредна година си идва у нас с жена си и 3-годишния си син специално за "Хайдут Генчо.  Момченцето е облечено в миниатюрни потури, бродирана ризка и елек, с астраганено калпаче. "Така възпитаваме сина си, в честност и родолюбие, искаме да се върнем да живеем в България, това ще стане след няколко години. Не искаме детето ми да живее по чуждите държави“, разказва още младият войвода. 

Кипра мома на 1 година и 11 месеца е препасана с бродирана престилка и бяла ризка с шевици. Ева Бедросян носи традицията в себе си, тъй като майка й Яница играе в една от танцовите формации в Хисаря, а баща й Спас е част от сдружение "Хайдути“. Малката мома едва ли разбира какво се случва около нея, но с гордост показва носията си и позира пред камерите, когато й кажат, че е красива. Снощи съборът бе открит от организаторите и от кмета на община Хисаря Пенка Дойкова. На сцената излязоха самодейните състави и групите за автентичен и обработен фолклор от Хисарско, пристигнаха кукери от квартал Момина баня и ямболското село Джинот, които гониха злите сили.

Днес изява ще имат фолклорните групи от страната. И в трите дни има конкурси за автентични носии, възможност за разучаване на хора от всички фолклорни области на България, улица на занаятите, демонстрация на замесване и изпичане на хляб "Вкусотиите на баба“ и редица други интересни събития. В 11 часа хайдушката чета слезе от гората, на местността "Дюлите“ се завихри фолклорна фиеста. В 16.30 часа започват пехливанските борби, а в 17 часа членовете на Сдружение "Хайдути“ ще предадат на най-малките патриоти "Урок по родолюбие.

В 19.30 часа е възстановката "Хайдут Генчо“, чакана с голямо нетърпение от всички. В нея участват хайдутите от Сдружението, които са от цялата страна и много самодейци от Хисаря. След това програмата продължава с концерт на Росица Пейчева, с нестинарски и кукерски игри около огъня.  "Утре, в последния ден от събора, в 5 часа сутринта, ще се посрещне изгрева на слънцето. Програмата ще продължи до 14 часа с изпълнения на фолклорни групи. 



Източник: Блиц






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.06.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: