Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стоян Ставру: Комбинацията между електронно и юридическо лице е възможен микс за регулиране в авторското право
Автор: Живко Кръстев 13:58 / 06.11.2023Коментари (0)348
©
ChatGPT беше просто една демонстрация за това как можем да създаваме текст без участието на човек, т.е. да имаме донякъде творчески акт без този акт да е човешки.  

Това каза юристът и философ Стоян Ставру – ръководител на секция "Етически изследвания“ при БАН, преподавател по биоправо и медицинско право в Пловдивския и Софийския университет, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По думите му авторството в правото има много нисък праг. Обектът на авторското право, който се закриля от закона, е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат от творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и под каквато и да е обективна форма. Човекът е единственият субект, който може да притежава права, обясни юристът.  

Той посочи, че изкуственият интелект е добър не само в генерирането на текст, но и на музика и при създаването на аудиовизуално съдържание. "Във всяка една от тези форми въпросът е доколко използването на изкуствен интелект е инструмент или това вече наистина е център на собствена творческа активност, която може да се стимулира отвън, от човешки същества, които обаче са по-скоро редактори. Но това, което генерира съдържанието, не е човек“, коментира Стоян Ставру.  

Според съществуващата правна уредба субектите на правото са носителите на права и задължения. Такива са физическите и юридическите лица. "Те са някаква социална даденост, която е резултат от някаква дейност, осъществявана от хора. Т.е. двигатели и при двата правни субекта е човешката дейност. В европейски контекст се мислеше за т.нар. електронни лица. Електронните лица могат да бъдат роботите, които могат самостоятелно да взимат решения, така и софтботи, които не съществуват физически, но въпреки това могат да бъдат агенти, да взаимодействат в определени виртуални среди. Мисленето върху концепцията за електронни лица продължава и то може да даде някакви резултати в бъдеще“, обясни юристът. 

Изкуственият интелект по някакъв начин е затворен от данните, с които работи, докато човекът като личност е отворен. "Затова Салвадор Дали може да нарисува нещо тотално различно от това, което е рисувал, докато изкуственият интелект, който го имитира, е ограничен. Тази отвореност я няма при изкуствения интелект и въпреки това, специализираният изкуствен интелект може да взима много сериозни решения. Те са свързани с предмета му на дейност. Ако той трябва да взима решения за себе си, осъзнавайки собствените си интереси, това вече е много сложна концепция и някой трябва да го представлява. Т.е. комбинацията между електронно и юридическо лице е възможен микс, който правото да предложи при регулирането на правосубектността на тези нови форми на агентство във физическия и най-вече във виртуалния свят.“  

Той отбеляза, че в момента има форми на плагиатство, които сливат определени знания и ги превръщат в нова форма, в която обаче няма нищо оригинално и ново, освен подредбата на думите. "Вече имаме такова меко плагиатство, използване на знания, които са смлени и преформатирани в нещо ново, което претендира да е оригинал, но всъщност не е нищо повече от един полуфабрикат на знания. Това нещо има голям проблем в момента с регулациите, защото дори едни студенти, ученици и техните преподаватели се чудят как да оценява нещо, създадено по този начин. ChatGPT не се интересува от своите източници, то е всеядно. В текст, създаден от ChatGPT, няма бележки под линия, които да акцентират върху някакви източници. Т.е. авторството там е дифузно, то смесва други автори и техни произведения“, отбеляза юристът.  

Авторството е много важно за човека и ще има битка за него, смята той. Изкуственият интелект е проекция на човека, която обаче го конкурира. "Ние със сигурност ще създадем различни форми на съпротива срещу подобни автори и тепърва ще има според мен дори терористични организации, които ще се борят срещу изкуствения интелект“, прогнозира Ставру.  

В момента съпротивата е срещу това, че изкуственият интелект застрашава работните места на хората. Големият удар срещу човечеството обаче е неговата уникалност, смята Ставру. "Той ще ни вземе душата, ще ни вземе усещането, че сме единствените субекти, агенти, единствените подобни на Бог творци, от които зависи светът.“  

Един от регулативните механизми за ограничаване на изкуствения интелект е всяко взаимодействие с изкуствен интелект да бъде идентифицирано от изкуствен интелект. "Т.е. когато човек взаимодейства с изкуствен интелект, той трябва да се идентифицира като изкуствен интелект.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: