Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стою Стоев, ПП:  Отношенията ни с БСП са поляризирани
Автор: ИА Фокус 09:16 / 22.11.2022Коментари (0)316
©
При мен в студиото на "Добър ден, България“ сега е народният представител от парламентарната група "Продължаваме промяната“ Стою Стоев. Здравейте.  

Здравейте и честит празник!  

Честит празник и на вас, г-н Стоев! Няма как обаче да не говорим за политика и в днешния ден. Начало на новата седмица проблемите са същите. Очаквахте ли, че наистина ще настъпи такава неразбория в Изборния кодекс и ще се стигне до скандали в пленарна зала? Вашата парламентарна група напусна също така. Израз на какво е това?  

Честно да ви призная, намеренията на тези формации, изразени в законопроект, който се предложи от колегите от БСП, беше да се върне хартиената бюлетина. Ние смятахме, че горе-долу в това ще се ограничат партиите. За съжаление обаче между първо и второ четене без да могат да се обсъдят с обществените организации, както е по правилник, и да се вземе широк кръг от мнения, защото бяха предложени изключително радикални промени, в едно продължило цяла нощ заседание, се пренаписаха основни правила в изборното законодателство. Това е изключително притеснително и се дава сигнал, че формации, които имат мнозинство в Народното събрание или искат бързо да ходят на избори, или си тестваха мнозинството. Така че това е бързият прочит на цялата процедура, която се случи.  

Разбирам, че ако беше само връщането на самата хартиена бюлетина като такава, това не би било притеснително за вас, а останалите промени, които бяха направени – секциите в чужбина и променените правила, също така чухме експерти да казват, че машините се превръщат в принтери. Това ли е, което ви притеснява?  

Връщането на хартиената бюлетина със сигурност е проблем за нас, и ще ви кажа защо. Обществото ни е на такъв етап, в който избирателната активност е ниска, и контролираният, купеният вот имат изключително голямо значение. Машините до някаква степен ограничаваха това нещо. Най-малкото ако не говорим за контролиран и купен вот, най-малкото самите секционни комисии бяха изключително улеснени и не можеха да се допуснат тези технически грешки, които знаете после какво се случва с тях – се нагаждат спрямо това да им излязат числата като отидат вече в районните избирателни комисии. Така че това е изключително притеснително. Машините във вида, в който станаха, те действително се превръщат в един принтер. Защо? Машините в момента няма да записват абсолютно никакви данни от гласуването, няма да дават накрая протокол. Това сверяване, което се получаваше в момента – знаете, че се брояха и 100% от хартиените разписки и не показваха никакви разминавания от това, което се принтира от машината като протокол. При данните, които са от хартиените разписки, нямаше никакви разминавания. Сега обаче протоколът няма да дава никакви данни, ще се броят на ръка хартиените разписки, което предпоставя най-малкото грешки, така да кажа, с едно на ум.  

Това, което казвате, е едната неща на страната. Другата страна обаче, както се твърди, че не може да се има доверие на машините. Чували сте вашите опоненти какво казват, че те могат да бъдат нареждани, нагласяни с флашпамет и т.н. Какви гаранции пък давате вие и колегите от "Демократична България“?  

Гаранциите ги даваха всички обществени организации, които успяха да се произнесат между първо и второ четене, малко не по правилата, в Комисията по електронно управление. Специалистите обясниха всъщност каква е цялата защита на машините. Действително ли смятате, че ако имаха възможност за манипулации и има някакви разминавания, досега тези формации, които искаха да върнат под един или друг претекст хартиената бюлетина, нямаше да го заявят изключително открито?  

Те са го заявявали.  

Заявявали без абсолютно никакви данни. Искам само да кажа нещо. Няма никакво разминаване – ето, имаше контрол. На двата избора, на които ние участвахме – ноемврийските миналата година и този октомври, на 100% се брояха хартиените разписки. Нямаше никакви разминавания. Това е най-малкото една контрола за гаранция на вота. От друга гледна точка, знаете, също така ЦИК представяше и кода на машините, с който да се види по какъв начин работят те, каква е системата. Всяка една партия е имала възможност да изпрати техните представители. Една-единствена формация е изправила техен представител. Така че това са едни празни приказки, че машините могат да бъдат манипулирани. Можем да отворим и тази тема, защото аз се разрових за Венецуела, защото постоянно говорят за Мадуро, всъщност какво се е случило там – провели са избори с машини, впоследствие се обявяват други резултати, които не се съпоставят с протокола, и във Венецуела Мадуро маха машините и се връща към хартията. Така че можем да определим по-скоро г-н Борисов като българския Мадуро, защото той въвежда машините, явно резултатът не излиза такъв, какъвто желае, и сега връща хартиената бюлетина.  

Какво следва оттук нататък? Оформиха се плаващи мнозинства. Вашите бивши партньори от БСП са на различни мнения от вас. Означава ли това, че всички мостове между вас са изгорени или има още допирни точки?  

За мен финалният мост ще бъде изгорен, ако в този вид минат промените в Изборния кодекс на второ четене в пленарна зала. Защото може би е много важно да споменем, че освен връщането на хартиената бюлетина и осакатяването на машините, абсолютно безропотно колегите от БСП се съгласиха на предложенията на ГЕРБ, които за мен бяха наистина много учудващи. Едното е, все пак знаете, че на първо гласуване партиите прокламираха, че искат да защитят равни конституционни права за правото на глас на всички български граждани. В същото време обаче ограничиха възможността на българските граждани в чужбина лесно да упражняват своя вот, като разкриването на секция вече става доста по-трудно: от 40 заявления се увеличиха на 100, с една дума 2,5 пъти повече заявления са необходими да се заявят, за да се разкрие секция, което в крайна сметка знаете, българите в чужбина, нашите съграждани доста километра пътуват така или иначе, за да си упражнят правото на глас, сега и секциите като ще са по-малко, ще е изключително възпрепятствано упражняването на глас от тях. Другият голям проблем, който за мен се случи, е, че не стига, че в целия законодателен процес по този закон гражданските организации и общественото мнение, техните становища въобще не бяха зачетени, въобще не бяха поискани, каквато е процедурата. Успяха все пак в пространството Общественият съвет на ЦИК да дадат своето негативно становище по този законопроект. Видяхте, между първо и второ четене веднага се предложи този Обществен съвет, и гласът на гражданското общество към ЦИК да бъде закрит. Това е изключително притеснително. И да се върна отново на вашия въпрос – поведението на колегите от БСП е изключително притеснително във връзка с тези въпроси, защото те не взеха никакво отношение, а гласуваха абсолютно безропотно с колегите от ГЕРБ и ДПС.  

Очаквате ли обаче те да променят своето становище? Защото нееднократно и лидерът на социалистите заяви, че това е, което и избирателите на БСП искат, и самата БСП иска, за да има свободна воля, да има демократичност, хората да могат да гласуват и на машина, и с бюлетина. Вие обаче не приемате тези аргументи.  

Вижте, аз наистина не мога да предвидя какво е тяхното мнение по въпроса, тъй като ако видите техни постове и позиции, които са заемали през годините – че само и единствено машинният вот гарантира честни избори в България. Сега казаха, че единственото, което искат, е да се върнат хартиените бюлетини и машинният вот да остане в този вид, и между първо и второ гласуване чухте какво се случи. Така че те говорят едно, правят друго, така че по действията ще ги познаете, както има една приказка.  

Да разбирам, че наистина вече няма обратен път назад и поле за разговори между "Продължаваме промяната“ и БСП или не е окончателно? 

Последната вратичка ще се затвори, когато се гласува в този вид Изборния кодекс в пленарна зала. Но за момента отношенията са доста поляризирани. 

Г-н Стоев, имаше един протест против промените в Изборния кодекс. Той спонтанен ли беше според вас или от "Продължаваме промяната“ и колегите ви от "Демократична България“ помогнахте недоволството да избуи и да се получи напрежение? 

За мен недоволството на хората основно се прояви от начина, по който се предлагаха и приеха до комисия до този момент промените в Изборния кодекс, тъй като каквото и да си говорим, не е нормално една комисия през нощта да заседава по толкова важни въпроси, защото в крайна сметка, знаете, и доста хора следят тези комисии, интересна тема е Изборният кодекс. Между другото, около 4-5 часа нямаше и пряко излъчване на комисията през нощта. Според мен от това се породи недоволството. По някакъв начин с нашите изявления ние сме го канализирали, няма как това да не е така 

Но имайте предвид и друго: доста хора се събраха и въпреки лошото време, знаете, тогава и валя. Така че мисля, че посланието на хората е доста силно и ясно: не на изборните злоупотреби.   

Оттук нататък какво следва, кой с кого? Спомням си, че депутат от вашата парламентарна група коментира, че ако се побърза с внасянето на промените в Изборния кодекс, това означава, че партиите се готвят за нови избори. Така ли е? 

Какво да ви кажа, аз смятам, че ако има някакъв дефект в Изборния кодекс, най-малкото трябва да се види дали в един парламент ще се състави правителство и тогава да се преминава в промени в Изборния кодекс, защото така се оставя точно този сигнал – че партиите бързат, за да могат да си променят правилата, по които по-лесно да спечелят, и да отидат да се явят на избори.  

А идват и местни избори, само да вметна, защото и там се спекулира много. 

Според мен се бърза за едни парламентарни избори, защото такова е усещането. Искам да споделя, защото не се казва много в публичното пространство, че: въпреки цялата споделена от БСП социална кампания, която ще правят в този парламент, първият законопроект, който те входираха, беше Изборният кодекс. Първият законопроект, който това Народно събрание, ако не беше този обществен натиск, в петък трябваше да приеме, беше Изборният кодекс като изключим една ратификация, която мина на две четения. Така че това явно е желанието на мнозинството – евентуално искат да се ходи на едни бързи избори и се притесняват, че няма да им стигне времето да приемат правилата си за Изборния кодекс.  

Очакванията в обществото всъщност бяха, че първият законопроект, който ще се гледа, е този за държавния бюджет. Това обаче не се случи. Как си го обяснявате?  



Още не сме чули основателна причина, поради която служебният кабинет в момента нарушава закона. Внася се законопроект за държавния бюджет. До 31 октомври е срокът по закон. Предвид неизвестността кога ще се състави редовно правителство, е изключително опасно в момента да тръгнем с този удължаващ закон, който за някакви месеци ще продължи действието на сега действащия Закон за държавния бюджет. Но предвид факта, че не се знае кога ще има редовно правителство, може да се случи така, че да няма правителство още дълго време и бих казал, че опасна би била ситуацията да нямаме държавен бюджет прекалено дълго време. Плюс това и показателите, по които те са направили тези проектобюджети, но никой не е виждал числата, са притеснителни. Дали не се има нещо друго предвид – много е голо обяснението им, че тъй като те са служебен кабинет, не могат да правят политики. Знаете предишният служебен кабинет на Радев ноември месец, преди ние да направим редовно правителство, тогава внесе проект за държавния бюджет. Тогава все още нямаше правителство, още не се бяха обединили партиите. И г-н Радев настояваше тогава да се разгледа законопроекта на служебния кабинет. Така че поведението е много различно и аз още не мога да си обясня защо е такова. 

Остава ли в сила декларираното от вас, от "Продължаваме промяната“, че няма да подкрепите ГЕРБ-СДС за първия мандат? И съответно ще чакате ли пък от тях подкрепа?   

Нито ще ги подкрепим, нито очакваме подкрепа от тях за втория мандат. Просто такава е ситуацията. Неколкократно сме обяснявали защо е невъзможно да съставим правителство с ГЕРБ.  

Що се отнася до третия мандат? 

До третия мандат – аз очаквам, че може би тези три формации евентуално, които си приеха Изборния кодекс, е възможно да се скрият под шапката на третия мандат. Да се обединят в една коалиция, без да употребявам други епитети.  

 

Евелина БРАНИМИРОВА

Още по темата: общо новини по темата: 654
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
04.06.2023 »
01.06.2023 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: