Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Студентите изтеглили 100 млн. лв. кредити за висше
Автор: Екип Ruse24.bg 11:35 / 14.07.2015Коментари (0)279
© Impact Press Group
Студенти и вече завършили висшисти са изтеглили от банките близо 100 млн. лв. кредити, за да инвестират в образованието си. Това съобщиха от МОН за "Монитор". От началото на студентското кредитиране през 2010 година са сключени общо 17 391 договора за заем.

Студентите теглят най-големи суми, за да финансират обучението си по медицина, фармация, стоматология, архитектура, строителство и геодезия и театрално и филмово изкуство. Най-ниските изтеглени кредити пък са за професионални направления като машинно инженерство, математика, химически науки, растениевъдство, металургия, педагогика и филология.

Най-често обаче курсистите теглят заем, за да следват икономика. Общо 2601 кандидат-висшисти са взели кредит, за да финансират икономическото си образование.

На второ място се нареждат кредитополучателите за висше по администрация и управление - 1125, и медицина - 1117. От справка на МОН става ясно, че студентите от НБУ са най-честите кредитополучатели. Общо 3090 възпитаници на частния ВУЗ са изтеглили над 18 млн. лв., за да платят обучението си. От медицинските университети най-много заеми са изтеглили студентите от Медицинския университет в София - над 9 млн. лв.

Въпреки че Софийският университет е държавно висше училище и там таксите са сравнително ниски, 942-ма студенти от Алма матер са изтеглили над 3 млн. лв., за да заплатят семестриалните си такси.

От възможността да изтеглят кредит са се възползвали студенти на университети от цялата страна. Така например 30 възпитаници на Европейския политехнически университет в Перник са взели заеми за над 756 хил. лв., за да следват.

Условията за отпускане на заем за висше у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата.

Годишната лихва върху студентските кредити е сравнително ниска - 7%. Друго предимство е, че длъжникът има една година след завършването си гратисен период, за да започне да изплаща кредита. Максималният срок за погасяване на борча е 10 години. Право на студентски кредит обаче имат само кандидат-студентите до 35 години, обучаващи се в редовна форма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: