Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Студентите с право на обезщетение, когато останат без работа
Автор: Екип Ruse24.bg 10:01 / 30.10.2016Коментари (0)369
©
Държавата ще разреши на студентите, които са работили и са се осигурявали, да получават обезщетение, в случай че останат без работа. Мярката беше приета на второ четене в пленарната зала на Народното събрание на 27 октомври след като Националното представителство на студентските съвети в България (НПСС) сезира всички институции.

Наложената форма, която ощетяваше работещите хора с активни студентски права, е в сила от началото на 2016 година, а предложението за въвеждането и дойде от тогавашния министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин.

От НПСС смятат, че приетите в началото на годината промени, с които се лишаваха от обезщетение учащите, е недопустима форма на дискриминация. В процеса на обучение студентите също заплащат своите данъци в пълен размер и спрямо тях не следва да се прилага каквато и да било форма на дискриминация.

До момента всички засегнати, които са съкратени, нямаха право на това обезщетение, дори когато съответният човек има нужния осигурителен стаж, тъй като попада в категорията "учащи". Промените в Закона за насърчаване на заетостта, които уреждат правото на студентите да получават обезщетение за безработица, вече са приети на второ четене в парламента.

В началото на август правителството гласува законопроект, с който се променя определението за безработен и се дава право на учащите да се регистрират като безработни. С приетите на второ четене промени вече се дава възможност на всички учащи да получават обезщетение в случай на безработица.

Предстои приетият на 27 октомври Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта да бъде изпратен на Президента, след което от него ще се очаква да издаде указ за обнародването му в Държавен вестник. Три дни след обнародването му в Държавен вестник законът ще влезе в сила. Статусът на закона може да следите на сайта на Народното събрание: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/42659/ 

*Условията в Кодекса за социално осигуряване, на които трябва да отговарят студентите, за да имат право на парични обезщетения за безработица, са:

1. да имат внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и да имат регистрация като безработен в Агенцията по заетостта;

2. да нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, професионална пенсия за ранно пенсиониране или пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер в Република България, или отпусната пенсия за старост в друга държава;
3. да не упражняват трудова дейност, за която да подлежат на задължително осигуряване.

От ръководството на НПСС поясняват, че става въпрос за обезщетение, в случай на безработица, от което ще могат да се възползват всички учащи, независимо от формата им на обучение, но не и тези, които вече са регистрирани като такива.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: