Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Субсидии за естествено опрашване и подпомагане на стопанство - някои от новостите за пчеларите
Автор: Екип Ruse24.bg 12:27 / 20.02.2023Коментари (0)234
©
В новия програмен период плащанията към пчеларите няма да бъдат на пчелно семейство, а на стопанство. Това е една от основните промени в политиката, която коментирахме с пчелари и експерти по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: Много повече от политика. 

По време на събитието експерти представиха новите схеми и мерки, по които пчеларите ще бъдат допустими за подпомагане. В този 5-годишен програмен период на ОСП пчеларите ще имат много повече възможности за подпомагане и ще бъдат допустими по можество схеми. 

Дали обаче ще успеят да използват мерките и да се възползват от тях, предстои да разберем, след като бъдат разписани наредбите за кандидатстване.

В последните години една от основните теми в сектора е свързана със смъртността при пчелите, която става все по-висока. Добрата новина е, че в настоящия програмен период е предвидено финансиране за възстановяване на пчелни семейства.

"В интервенцията "Действия за запазване и увеличаване на наличния брой пчелни кошери", в случая семейства, е предвидено точно това нещо - купуване на рояци или отводки, с цел възстановяване на отпаднали или загинали пчелни семейства заради зимна смъртност, които са били налични към есенния преглед. Когато към есенния профилактичен преглед земеделският стопанин е отглеждал минимум 10 пчелни семейства, същият може да закупи до 10% от броя на зазимените пчелни семейства, но не повече от декларираната смъртност и не повече от 50 рояка или отводки", обясни Валентин Бялков, главен експерт в НССЗ - Бургас.



Според Калоян Кисов, който е пето поколение пчелар, проблемът със смъртността е много по-дълбок, отколото изглежда.

"Трябва да има една смелост в колегите, които да оповестяват тази смъртност и най-вече тя да бъде обследвана. За да може всяка една смъртност, ако тя бъде причинена от остатъчни пестициди в храната на пчелата, да бъде изследвано. И в същия момент наистина да намерим къде е разковничето със зимната смъртност, защото тя вече надвишава 50-60, а някъде стига и до 100% - това означава, че не е е от лошата практика на пчеларя. Според мен това е един химически тероризъм върху сектор пчеларство", каза Кисов.

В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години.

"По отношене на интервенцията за насърчаване на естественото опрашване имаме две операции. Първата е - пчелинът трябва да е разположен в защитена зона от мрежата Натура 2000 (стационарни пчелини) или в планински район. Пчелинът трябва да е разположен така че от 2,5 км площта трябва да е заета от тревна и храстовидна растителност или горски територии. Максималният брой пчелни семейства, за които може да се отпусне финансова помощ по тази операция за Натура 2000 и планинските райони е 250 броя пчелни семейства. 

Втората - ангажимент за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства. Трябва да има договор със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването и периодът за извършване на дейността. Тук вече подпомагането е до 50 броя пчелни семейства", разясни Бялков.


В рамките на уебинара засегнахме и темата за пазарите, акредитираните лаборатории и маркетинга на пчелните продукти. Темата коментира Иван Стоянов - дългогодишен пчелар, който изнася мед за Германия.

"Не смятам, че износа за Германия е решение на някакъв проблем, тъй като тази страна е основния купувач на българския мед по принцип. Щом имаме един осовен купувач, цената винаги е ниска. Иначе износът е решение на проблем с цената, но зависи за къде, зависи за какви количества. Не можем да търсим цена на стандартен слънчогледов мед, който се произвежда в цяла Европа, така че износът е някакво решение, но зависи за къде и за какви медове говорим", сподели пчеларят Иван Стоянов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: