Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Субсидиите не дават решение за достъпа до земя и капитали
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:09 / 13.04.2021Коментари (0)253
©
Мненията какво въздействие оказват европейските субсидии върху българското земеделие винаги са били разнопосочни – от „Без тях не можем“ през „Все е нещо“ до „По-добре да ги няма, защото изкривяват сектора“.

Готви се черен списък на получателите на директни плащания

За да разбере къде е истината, Европейската комисия прави собствена „Оценка на въздействието на ОСП върху обновяването на поколенията, местното развитие и заетостта в селските райони“. За нашите географски ширини картинката е ясна, но нека видим как е в ЕС като цяло.

На първо място, застаряването на фермерското съсловие е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени селските райони. Най-малко е въздействието на субсидиите върху региони, в които липсва основна инфраструктура и услуги. 

Основната пречка за навлизане на младите в земеделието е липсата на достъп до земя и капитали. 

Проучването разглежда онези мерки, които са се прилагали в последния програмен период между 2014 и 2020 г. и са били най-подходящи за обновяване на поколенията. Тук се включват директните плащания за млади фермери, инвестиционната подкрепа и помощта за стартиране на бизнес. 

Въздействието на тези мерки върху увеличаването на броя на младите фермери се оценява като положително, но ограничено. Тук се намесват и други фактори, като социално-културните и икономическите, които да стимулират младите да изберат живота в селските райони. 

Субсидиите от Европа помагат на новите фермери да покрият общите разходи след създаването на тяхното стопанство и инвестициите в първите години. Само по себе си обаче това не е достатъчно, за да се преодолеят основните бариери за навлизане в земеделието, като достъп до земя и капитали. 

С времето нивото на обучение на младите мениджъри на ферми под 35 години се е увеличило, но достъпът до знания и съвети все още е недостатъчен. Статистиката за 2016 г. сочи, че само 43% от младите са имали повече практически опит в сравнение с 32% средно за всички земеделски производители в ЕС. 

Изводът като цяло е, че помощта от Европа за развитие на селските райони трябва да бъде допълнена с други политики на ЕС, като регионалните и кохезионните фондове, с които да се подобрят услугите и инфраструктурата, включително широколентовият интернет.

Нужни са и по-широки законодателни и фискални разпоредби. „Бъдещите стратегически планове ще осигурят адекватна рамка за преминаване в тази посока“, посочват от земеделското министерство в последния си бюлетин за ОСП.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: