Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдба на кръстопът: Да ти отнемат ЕГН-то на 48 години и да престанеш да съществуваш
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 11.03.2023Коментари (0)588
© NOVA
Институциите с реакция след репортажа за мъжа, останал без ЕГН и валидни документи.

В сряда NOVA разказа как 50-годишният Иван Стефанов престава да съществува за държавата преди 2 години. Причината - през 1970 г. родителите му поискали той да е със съветско гражданство, но България установява това едва през 2018 г.

Оказа се, че отговорни за казуса са 4 институции. Екипът на медията го потърси, за да разбере как някой, който не е български гражданин, има лична карта? Защо са минали цели 50 години преди да се разбере за проблема? И къде е пропускът?

Молбата от родителите на Иван за съветско гражданство всъщност не съществува никъде. Това обаче не пречи в акта му за раждане, в графа "гражданство", да пише именно Съветски съюз. 

Вече 5 години Иван търси отговор на въпроса защо е останал без лични данни.

"Българин съм и до 51-ата си годишнина имах EГН. В  момента съм лице без гражданство. Едва ли не съм се превърнал в бежанец в собствената си държава", споделя мъжът.

Правосъдният зам.-министър Емил Дечев обясни, че знаят за казуса от 2018 г. Тогава Иван Стефанов иска копие от акта си за раждане в Столичната община. Там обаче вижда, че в графа "гражданство" пише - Съветски съюз. Обяснението - родителите му подали молба през 1970 г.

"Регистрите са електронни след 2000 г. Преди това са били на хартиен носител. Възможно е да е допусната грешка, защото самата молба на родителите не се съхранява", обясни Валя Панкова от Административно обслужване, район "Сердика".

В същото това време, последната лична карта на Иван е издадена през 2020 г. В позиция от МВР обясниха, че те са само "ползвател" на личните данни на населението.

"Споменатият в писмото Ви гражданин има валидна лична карта, която е издадена когато е бил български гражданин, според информацията, предоставена от Дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", заявяват от Министерството на вътрешните работи.

От Регионалното министерство, към които принадлежи дирекцията, отказаха интервю. Причината - законът не им позволявал да ни обяснят как е възможно човек, който не е български гражданин - да присъства в регистъра, защото ставало дума за лични данни.

"Бихме могли да избягваме създаването на такива проблеми и на такива противоречия, ако ние не само говорим за електронно управление, а наистина имаме такова", поясни Дечев.

Така, единственият вариант за Иван Стефанов да има отново единен граждански номер и валидни документи, остава да подаде молба за гражданство. Може да поиска и ускорена процедура.

"ЕГН-то му е запазено и няма да се промени. Аз веднага ще му я разпиша и в рамките на 1-2-3 месеца ще получи гражданство", каза още Дечев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искат закриването на въглищни централи у нас
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: