Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдебна сага: Оправдаха Гриша Ганчев по "захарното дело"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:43 / 09.06.2022Коментари (1)681
©
Собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев е оправдан окончателно по т. нар. "захарно дело" след съдебна сага, продължила около 10 години. Върховният касационен съд остави в сила оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седем подсъдими, обвинени за ръководство и участие в престъпна група за данъчни престъпления.

Собственикът на "Литекс Комерс" е оправдан и по обвинението за закана за убийство на бившия ръководител на НАП Красимир Стефанов. Единственият осъден, и то условно за 2 г., остана Милко Талев, който бе признат за виновен и от трите инстанции за данъчно престъпление - декларирал фиктивни доставки на продукти и приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за над 194 000 лв.

Разследването срещу Ганчев започна пред 2012 г., когато синът му Данаил и още няколко души бяха арестувани. Собственикът на "Литекс Комерс" бе изправен пред съда за неплатени данъци в размер на 711 580.56 лв., което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Прокуратурата твърдеше, че продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД. 

Делото беше внесено в Специализирания съд през 2015 г. Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. По него спецсъдът отхвърли искането на защитата за прекратяване. Сега ВКС категорично казва, че няма събрани доказателства служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на "Литекс Комерс" и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости.

Според върховните съдии правилно спецсъдилищата са приели и че експедициите на захар, въз основа на договорите за отговорно пазене, не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС.

За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи, но ВКС подчертава, че това "не означава, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в изпълнение на договорите за отговорно пазене, прехвърля собствеността на стоката, в случая количествата захар, върху изпълнителя на договора".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нормално- комунистите дойдоха отново на власт и оправдават своите кредливи бизнесмени!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: