Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдът в Бургас измени присъдата за убийството на 15-годишната Симона
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 30.01.2017Коментари (0)579
©
Бургаският апелативен съд измени присъда на ОС - Сливен, с която Димитър Иванов е признат за убийството на Симона В. и опит за убийство на Красимир С. и Стефка С. и осъден с общо наказание от 30-години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Присъдата на сливенските магистрати е обжалвана пред въззивната инстанция от служебния защитник на подсъдимия и от самия подсъдим.

След запознаване с всички материали по настоящото наказателно производство, обсъждане на доказателствата, събрани на досъдебното производство и в съдебно заседание пред първата инстанция и след проверка на присъда по оплакванията на жалбоподателите и служебно изцяло Апелативен съд -Бургас е направил извода, че жалбите са частично основателни.

Въззивният състав е преквалифицирал деянието от три отделни престъпления в едно - по чл.116, ал.1, т.4, предл.3, т.6, предл.3 и т.8, предл.1 вр. чл.18, ал.1 от НК - за убийство на повече от едно лица с особена жестокост, с цел да улесни друго престъпление.

Втората инстанция потвърждава присъдата в частта, в която подсъдимият е бил признат за виновен в това, че на 06.11.2015г. в гр. Сливен., кв. "С", умишлено умъртвил Симона В., като деянието е било извършено с особена жестокост, поради което му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от двадесет и пет години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, като и в частта с която Димитър Д. е осъден за заплати на гражданските ищци Стефка С. сумата 25 000 лева, Валентина К. сумата от 120 000 лева и Иван В. сумата от 70 000 лева, обезщетение за претърпените неимуществени вреди. В останалите части присъдата е отменена поради преквалификацията на престъплението.

Пресцентърът припомня, че делото пред първата инстанция е преминало по съкратената процедура и определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода от 25 години. С това наложено заместващо наказание въззивният състав се е солидаризирал.

С преквалификацията на престъплението, установената от първонстанционният съд съвкупност от престъпления отпада, поради което чл. 23 и чл. 24 от НК за налагане на общо наказание и за увеличаване на общото наказание не могат да бъдат приложени.

В постановения съдебен акт съдът е посочил, че съобразявайки обема на действително изживените от семейството на убитата ученичка морални болки и душевни страдания по повод непоправимата загуба на тяхното дете справедливо парично обезщетение представлява сумата 180 000 лева за майката В. и сумата от 140 000 лева за бащата И. Не съществува обаче законова възможност въззивният съд да коригира и да увеличи размерите на обезщетенията за неимуществени вреди, присъдени в полза на семейството, защото няма подадена въззивна жалба срещу тази част от присъдата, пише в постановения съдебен акт.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на България в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.


Още по темата: общо новини по темата: 11
30.01.2017 »
11.11.2015 »
10.11.2015 »
08.11.2015 »
08.11.2015 »
07.11.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: