Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдът във Варна потвърди: 5 години затвор за Орхан, пребил до смърт съсед след скандал
Автор: Пламена Николова 11:37 / 23.02.2022Коментари (0)488
©
Илюстрация
Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Окръжен съд – Търговище срещу Орхан М. Той е наказан с "лишаване от свобода" за срок от 5 години, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Първата инстанция е признала вината му за това, че на  2. май 2018 г. в с. Любичево, общ. Антоново по непредпазливост е причинил смъртта на 54-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Деянието било извършено чрез нанасяне на множество удари с ръка. Подсъдимият е бил оправдан по първоначално повдигнатото обвинение в умишлено убийство. Той е осъден да заплати на гражданските ищци - съпругата и синът на починалия – общо 170 хиляди лв обезщетения за причинени неимуществени вреди.

Семействата на жертвата и на подсъдимия не били в добри отношения. Недоволството се провокирало от "дрифтове“, които Орхан М. правел с колата си пред къщата на другото семейство. Конфликтът се подклаждал и от поведението на психично болния син на пострадалия. На 2 май 2018 г. той проникнал в лекия автомобил, ползван от бащата на Орхан. Като научил за това, жалбоподателят, тогава 26-годишен, решил да потърси сметка. Отишъл в дома на семейството, започнал саморазправа, нанасяйки удари на бащата. Пострадалият отвърнал с брадва в ръката на подсъдимия. Множеството силни юмручни удари в главата причинили на потърпевшия черепномозъчна травма, от която той бързо починал.

Защитата на подсъдимия обжалва първоинстанционната присъда с твърдението, че пострадалият е инициирал нападението, а Орхан се е защитавал. Прокуратурата и частните обвинители приеха атакуваната присъда за правилна и помолиха въззивната инстанция да я потвърди.

Апелативният съд подкрепи Търговищкия окръжен съд в извода, че деянието не е извършено при неизбежна отбрана. И този съдебен състав не констатира противоправно и общественоопасно нападение от страна на убития.

Въззивната инстанция обаче е на мнение, че подсъдимият е действал при евентуален умисъл по отношение причиняването на смъртта. Той е нанесъъл няколко удара със значителна сила  в областта на главата на пострадалия и не е спрял, докато не е бил ударен от сина на опонента си. Нападателят ясно е съзнавал, че предизвиква увреждания в жизнено важен орган и е искал настъпването на това увреждане, като е допускал, че по този начин причинява смърт. Ето защо настоящата инстанция смята за незаконосъобразна преквалификацията на деянието в "причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда“. Поради липса на внесен протест от прокуратурата въззивният съд няма правомощия за намеса в тази насока, освен да съобрази това при преценката на справедливостта на наложените наказания. Втората инстанция счита, че  санкцията е отмерена справедливо – в средния размер на предвиденото от закона лишаване от свобода между 2 и 8 години.

Като установи липса на основания за изменение или отмяна на присъдата на Търговищкия окръжен съд, Апелативен съд - Варна я потвърди изцяло.

Решението подлежи на касационно обжалване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: