Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съмнителен бизнес с дългове към НАП се върти в Интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 14.08.2010Коментари (3)429
© Ruse24.bg
Странен бизнес с неплатени данъци процъфтява в интернет. Бизнесмени предлагат да станат собственици на фирми с големи задължения за данъци и осигуровки, ако получат предварително и кеш 5-10% от дължимата сума. От НАП твърдят, че схемата ощетява хазната с милиарди, но МВР обясни, че не работи по такива случаи, защото всичко е законно.

Обявите обикновено са само с телефон. В тях се обещава собственикът да бъде освободен от фирмата с дълговете и съответната отговорност само за три часа - толкова трае прехвърлянето на закъсалото дружество. Цената на услугата варира от 5% до 10% от размера на задължението. Например предприемач от Велико Търново взима 7000 лв., за да "заличи" дълг към Националната агенция за приходите (НАП) в размер под 80 000 лв. Ако задължението е между 80 хил. и 300 хил., комисионата скача на 10%, а при дългове над 300 хил. лв. - цената е по договаряне. В сумата са включени всички разходи за адвокатски хонорари, нотариални заверки и др. Сделката се извършва във Велико Търново, като обикновено срещата между продавач и купувач става пред сградата на Окръжния съд, а документите се оформят в адвокатска кантора в непосредствена близост, показа разследване на "Сега". "Четвърта година работим с адвокатска кантора от този град и нямаме досега отказ от Агенцията по вписванията за наша сделка", твърди в обявата си бизнесменът.

Посредникът не се интересува от активите на закъсалата фирма. Ако има такива, собственикът се съветва да ги прехвърли на свое "доверено лице". На въпрос за какво са им фирми с дългове, но без активи, предприемачите обикновено отговарят, че това си е тяхна работа и не е грижа на клиента. Обикновено по-късно фирмата се прехвърля на социално слаб и така кредиторите не могат да си получат парите.

Чрез схемата могат да се "изчистват" и банкови кредити, но по-трудно, защото трезорите се застраховат предварително, като регистрират истинските собственици като поръчители по заема.

Досега подобни схеми се прилагаха главно при източване на ДДС. Сега обаче бизнесът се е "разширил" - изкупуват се фирми с всякакви дългове, и то от непознати лица.

"Това е типичен пример за бягство от облагане, чрез което се ощетява не само държавата, но и коректният бизнес", твърдят данъчни експерти. Те уточняват, че прехвърлянето на фирми с дългове наистина е законно, но не и укриването и неплащането на данъци. Затова, ако данъчните докажат пред съда, че сделката е направена с цел заобикаляне на закона, тя може да бъде обявена за нищожна. Според частен съдебен изпълнител от Пловдив измамата може да бъде хваната, ако НАП и МВР проучат детайлно лицата, които пускат обявите в интернет. "Как тези хора са регистрирали дейността си, плащат ли данъци, регистрирали ли са се по ДДС и т. н.", пита юристът.

От пресцентъра на МВР обясниха, че не работят по такива случаи, защото "няма законова пречка да се препродават фирми, длъжници на държавата". Странното е, че полицията не желае дори да направи най-елементарна проверка на обявите, в които са оставени телефонните номера и имейли. "Такива фирми попадат във вниманието на службите само ако се установи, че източват ДДС", казаха от МВР. Неофициално обаче от НАП съобщиха пред "Сега", че наскоро са предали на криминална полиция 2-3 подобни случая, но няма отговор какво е направено по тях.

От НАП твърдят още, че прехвърлянето на фирми с дългове се е превърнало в професия в някои райони на страната като Видин и Велико Търново. Наскоро се разбра, че чрез тази схема дружество е завлякло хазната с умопомрачителните 398 млн. лв. Измамата с прехвърлянето е една от основните причини просрочените дългове към НАП да са се увеличили от 4.8 млрд. лв. на 8.2 млрд. лв. за последните три години, става ясно от справка в сайта на агенцията.

Преди десетина дни данъчните излязоха с предложения за промени в закона, с които да се ограничи прехвърлянето на фирми с огромни дългове. Идеята е хора, които са управлявали лошо търговска фирма и са я довели до фалит, да не могат да стават шефове в нови дружества. Бизнесмени, които искат да прехвърлят или преобразуват фирмата си, вече ще трябва да уведомяват НАП един месец предварително. Сега срокът е само 7 дни, които не са достатъчни на данъчните, за да направят по-обстойна проверка.

Източник: в. "Сега"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Това много ми прилича като сценарий от книгата на Джон Гришам"Фирмата"!!!!
на 14.08.2010 г.
+1
 
 
Селския дали се е възползвал от тази услуга
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: