Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Със 76 млн. лв. модернизират българското образование! Учители отиват на стаж в IT фирми
Автор: Екип Ruse24.bg 16:25 / 29.01.2019Коментари (0)1044
©
17 национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование през тази година чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. За изпълнението им са предвидени близо 76 милиона лева от държавния бюджет, обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на представянето им пред медиите. Предстои проектите да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Четири ще бъдат изцяло новите програми - "Мотивирани учители“, "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми“, "Иновации в действие“ и "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“. Останалите са продължение на досегашните политики на МОН, като в някои от тях са предвидени средства за финансиране на нови дейности.

Пилотната програма "Мотивирани учители“ е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането й се отпускат 1,7 милиона лева. "Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. 100 действащи преподаватели ще получат допълнителна квалификация за учители по математика, физика, информатика, природни науки в основното образование, информационни технологии, чужд език и религия“, заяви заместник-министър Михайлова. Тя посочи, че по един от модулите на програмата ще бъде сформиран "корпус“ от 80 педагози, които да бъдат изпращани в училища с концентрация на ученици с обучителни затруднения. Целта е да споделят опит с колегите си и да помогнат за постигане на по-добри резултати.

По Национална програма "Квалификация“ фокусът на тазгодишните обучение ще бъде върху развиване на уменията за иновативност, новаторство, лидерство, образование и цифрови технологии и образователни изследвания.

Един милион лева са осигурени за възможности за стажове на учители в IT фирми и за ранно кариерно ориентиране на ученици от 1 до 10 клас в областта на информационните технологии. По програмата "IT фирми в училища и учители в IT фирми" представители на бизнеса ще могат да се включват в обучението по определени теми и уроци, както и да провеждат семинари за популяризиране на технологиите сред децата. В същото време учителите ще могат да преминават кратки стажове в IT компании, да се включват в техни проекти и така да повишават познанията и квалификацията си, подчерта Таня Михайлова. По думите й учениците, които вече втора година се обучават по професия "Приложен програмист“ ще могат да докажат знанията и уменията си.

Новата програмата "Иновации в действие“ е с бюджет над 1,5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си, както и с такива, които желаят да станат иновативни. Очаква се да се включат 580 училища. Всяко ще трябва да определи група от осем учители и ученици, които да демонстрират иновацията си в партньорското училище. По програмата ще бъде създадена платформа за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училищата-партньори - презентации, видеофилми, книжни издания, електронни уроци и др.

Плавен преход между детската градина и първи клас и между началния и прогимназиалния етап на основно образование е цел на програмата “Заедно с грижа за ученика“. По нея ще се подпомага екипната работа по планиране и провеждане на съвместни уроци между началните и прогимназиалните учители, както и подготовката на материали, улесняващи прехода от детската градина в училище и от IV към V клас.

С програмата за образователна десегрегация ще се подкрепят дейностите на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детски градини и училища, обмен на добри практики между учителите, работа с родителите. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родителите за съвместно възпитание.

Разширява се обхватът на програма "Осигуряване на съвременна образователна среда“, по която са планирани средства за провеждането на изнесени уроци освен в музеите, и в други културни институции – театри, галерии, както и посещения на музикални събития. Заместник-министър Таня Михайлова отбеляза, че с бюджетът на програмата - 2 млн. лв., ще се оборудват лаборатории за експериментална работа по природни науки. През тази година ще бъдат отпуснати средства за модернизация на материалната база, специализирано оборудване и дидактически средства за терапия и рехабилитация на деца в Центровете за специална образователна подкрепа.

По програмата за подготовка и провеждане на ученическите олимпиади и състезания са предвидени 3 200 000 лева. Бюджетът е увеличен, за да се привлекат представители на университетите и БАН в подготовката на учениците. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: