Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения
Автор: ИА Фокус 17:00 / 30.01.2023Коментари (0)384
©
Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, проведено в Министерството на правосъдието днес под председателството на министър Крум Зарков. "Необходимо е заедно да препоръчаме конкретни мерки за решаването на този сериозен проблем“, категоричен бе министърът и допълни, че е направена подробна справка за припокриването на тези състави и спектърът е широк – от авторско право до пощенски услуги. "Законодателството е и политически процес, за да е ефективно то, трябва ясно да се постави въпросът за решаване и МП се ангажира с това“, подчерта министърът.

Дублирането е неприемливо, приеха членовете на Съвета и набелязаха мерките. В Министерството на правосъдието се създава работна група с участието и на квалифицирани външни експерти, която да предложи критерии за "отсяване“ на престъпленията и нарушенията чрез допълнение към Наказателния кодекс (НК), реши Съветът. Ресорните министерства и институции ще бъдат поканени да дадат становища и предложения за решаването на проблема с дублирането на наказания и нарушения в техните сфери, в определен срок. А протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен на народните представители и политическите сили.

Мерките бяха набелязани по точката: "Обсъждане на изпълнението на Концепцията за нова наказателна политика за периода 2020 – 2025 г., приета от Министерския съвет на 11 май 2020 г.“ Сред мерките в нея е преглед на състави на административни нарушения, включени в системата на НК, както и избягване на дублиране на състави на престъпления и административни нарушения.

В Съвета за съдебна реформа участват представители на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Висшия адвокатски съвет, НИП, съсловните сдружения на магистратите, както и на МВР, финансовото министерство, вицепремиера по управление на европейските средства и неправителствени организации. В министерството днес бяха и двама от авторите на Концепцията – проф. Пламен Панайотов и адвокат Даниела Доковска.

Припокриването на състави на престъпления и административни нарушения е налице в десетки случаи, изтъкна проф. Панайотов. Той посочи като критерии за преценка кога извършеното е престъпление, а кога административно нарушение "маловажния случай“ и степента на обществена опасност на деянието.

Дублирането е конституционно нетърпимо, то подронва равенството на гражданите пред закона и ражда корупция, категорична бе адвокат Доковска. "Няма върховенство на правото, когато за едни и същи деяния гражданите се преследват по различен ред“, изтъкна тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: