Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Създадоха 3D модел на Варненския залив
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 29.07.2022Коментари (0)475
©
Създадоха прецизен 3D модел (цифров двойник) на Варненското крайбрежие и залив, от н. Галата до марината на к.к. Златни пясъци. Така се повиши познанието за релефа на морското дъно и измененията в крайбрежната зона и, както и за протичащите литодинамични процеси в акваторията. Изследването бе извършено от екип учени от Института по океанология "Проф. Фритьов Нансен" към БАН и сдружение Сини хоризонти по проект № BG14MFOP001-6.004- 0001-C01

"Повишаване на знанията за състоянието на морската среда във Варненски залив“, по процедура BG14MFOP001-6.004 "Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“, финансиран по Програма "Морско дело и рибарство“ 2014-2020г на Европейския фонд за морско дело и рибарство на ЕС.

Основните задачи на проекта се изпълняват успешно и вече различни институции имат достъп до резултатите от проекта. Те са много полезна информация за вземане на обосновани решения във връзка с развитието на Варненското крайбрежие, като например:

- Да се повишат знанията за състоянието на морската среда и крайбрежната зона на Варненски залив.

- Да се положи добра научна база за постигане на положителни резултати за местната общност във Варна и околността.

- Да се подпомогне подобряването на екологията в района, ефективността в използването на ресурсите на морската и крайбрежна зона.

- Да се съчетаят традиционни и нови начини на изследване, представяне, съхраняване и популяризиране на природното, морското и културно-историческото наследство.

- Да се насочи вниманието и да се популяризират малко известни и/или нови обекти на природното, морското и културно-историческото наследство, или те да се представят по нов начин.

- Да се надгради създадената оналайн платформа за свободно представяне на информация за образователни, културни и обществени нужди за общините от крайбрежните райони.

Резултатите от проекта, скоро ще бъдат представени на сайта на сдружение СИНИ ХОРИЗОНТИ www.sinihorizonti.com, със свободен достъп. Там ще бъдат представени:

Цифров модел на бреговата зона и дъното на Варненски залив (цифров двойник);

Прецизна батиметрична карта за акваторията на Варненски залив (от нос Галата до пристанище Златни пясъци); Сонарни мозайки, карта на дънните субстрати, геоморфоложка карта; Електронен каталог и карта на разпространение на ихтиофауната в района; Анализ на изменението на бреговата линия, с оглед абразионно-акумулативните и хидродинамични процеси, и антропогенната намеса, и определяне на потенциално опасни райони в района на Варненското крайбрежие; Събраните ценни и актуални към 2021г. данни, в комбинация с исторически данни обогатяват познанията на учени, експерти и общество при разглеждане на различни въпроси относно бреговата зона на община Варна.

Реализираният проект за Варненски залив надгражда, вече изпълнен от сдружение Сини хоризонти, проект за Варненско–Белославски езерен комплекс, с който се положи основата за създаването на цялостна (подводна и сухоземна) подобна цифрова карта на Варненския район.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: