Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Светило в родната медицина каза кои хора и защо трябва да се изследват за аневризми
Автор: Екип Ruse24.bg 12:40 / 13.06.2023Коментари (0)272
©
Проф. Станимир Сираков е ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, той е посветил много време и усилия на темата за ендоваскуларното лечение на аневризмите с широки шийки, която е предмет на неговата докторска работа.

"Ендоваскуларните подходи изместват категорично класическата голяма неврохирургия и това е необратим процес. Интересът към интервенционалната рентгенология също расте, моето мнение е, че многобройните ни участия в научни форуми на колеги от различни специалности доведе до по-добро познаване на този вид интервенции.

В нашия център досега сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми, като в дисертационния труд по предварително заложени критерии подбрахме 791 и тези случаи бяха включени и обработени в труда, за който говорим.

Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират между 500 и 600 аневризми, между 100-150 от тях загиват, това са обикновено най-тежко кървящите аневризми.

Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. между 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лечение и проследяване на най-високо ниво. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се провежда образно изследване, което оценява дали има нарастване или реканализация на аневризмата или последната е напълно излекувана, Обикновено възстановяването след третиране на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към нормалното си ежедневие", каза за www.zdrave.net проф. Сираков.

Методът е минимално инвазивен и щадящ, възстановяването обикновено протича гладко, както и с много по-малко психологическа травма, уточни той.

"При класическите неврохирургични методи възстановителният период продължава с месеци. При изкървелите аневризми нещата са по-сложни, в тези случаи лекуваме и следствието от основния проблем – мозъчния кръвоизлив, който причиняват аневризмите.

Пациентите задължително прекарват между 14 и 21 дни в реанимация, в нашата болница има изграден много квалифициран неврореанимационен екип. За съжаление, морталитетът при тези пациенти е много висок и може да достигне до 30%".

Аневризмите са сравнително рядко срещани, като при около 50% от случаите те се откриват при образно изследване, което е назначено по друг повод, обясни проф. Станимир Сираков .

"Има насочващи симптоми, които предполагат повишено внимание и се свързват с честотата на наличие на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, защото се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма.

Освен това предпоставка е нелекуваната хипертония. Наследствената слабост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и наличието на близък роднина с вече известна аневризма, е важно да се проведе образно изследване, за да се постави рано диагноза и да се планира лечение", заключи специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: