Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Свилена Василева: Децата на починалите от COVID-19 медици и учители се нуждаят от грижа и подкрепa
Автор: Живко Кръстев 11:01 / 06.05.2024Коментари (0)1072
©
Децата на починалите от COVID-19 медици и учители се нуждаят от грижа, от подкрепа, от това да знаят, че не са сами. Нуждаят се от приятелска ръка, която да им покаже, че под тази пропаст, която се отвори за тях, все още има твърда земя, че животът продължава и че има светлина. Това каза Свилена Василева от Фондация "За доброто“ в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Фондът за децата на герои осигурява стипендии от 500 лева месечно до 6000 лева годишно на децата на лекари, медици и учители, починали от COVID-19, докато изпълняват своята професионална мисия.

Фондът е създаден по време на втората вълна на COVID-19, когато започват многото смъртни случаи. "До нас започна да достига информация за починали медицински лица и педагози, разболели се по време на работа, и не беше никак трудно да вземем решението да се опитаме да подкрепим семействата на тези хора. Направихме го заедно с учителя Петър Велков“, разказа Свилена Василева.

Емоционалният шок за семействата на починалите е бил огромен, подчерта тя. "Но шокът беше много голям и финансово, защото си отидоха хора, които бяха с основен доход в семейството. Решихме, че това е нещото, към което можем да се насочим, и начинът, по който можем да помогнем. Голяма част от тях са млади семейства с малки деца, с кредити за жилища. Една такава трагедия се отразява много сериозно на бюджета. Стараем се да поддържаме връзка с тях и да им показваме, че сме тук, че работим, че сме зад тях. Стараем се да осигурим стипендиите за година така, че да знаят, че имат някаква сигурност“, обясни Свилена Василева.

Фондът съществува вече четири години и с всяка изминала година става все по-трудно да се събират необходимите средства, призна тя. "COVID-19 сега е неприятна тема, която се стараем да забравим, и по тази причина набирането на средства става доста трудно. Правим концерти, базари, благотворителни търгове. Непрекъснато говорим за децата и за каузите. Организираме и лични срещи с корпоративни и частни дарители, за да им разказваме за Фонда. Вече имаме и програма "Стани ментор“, която позволява на корпоративен или частен дарител да стане ментор на едно или повече деца и по този начин да осигури стипендиите до завършване на средното образование на детето и да установи връзка със семейството“, разказа Василева.

В началото Фондът помага на 30 деца. Част от семействата вече са се отказали от подкрепа, а сред тях вече има и абитуриенти. В момента те са 25. "Тази година проведохме първата среща на семействата в Пловдив, за първи път се видяхме на живо. Беше много емоционално. Децата споделиха мечти, надежди, написаха писма, в които разказват за себе си, за мечтите си. Част от тези писма може да видите онлайн. Надяваме се някой ден тези писма да намерят своя път и да излязат в книга“, каза още Свилена Василева.

Още по темата: общо новини по темата: 11
11.05.2024 »
06.05.2024 »
04.04.2024 »
23.01.2024 »
17.01.2024 »
16.01.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: