Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Таксите за платена магистратура ще са без таван
Автор: Екип Ruse24.bg 13:09 / 20.07.2011Коментари (6)576
© Ruse24.bg
Университетите сами да определят таксите за платени магистратури, без да има нормативно определен таван или минимум. Това предвиждат промените в Закона за висшето образование, внесени от Министерския съвет, които бяха приети на първо четене в парламента. По този начин се дава възможност държавните висши училища сами да определят таксите за обучение срещу заплащане при предоставянето на услугата.

С други поправки се позволява на университетите да се сдружават с чужди и наши вузове за съвместно обучение и "образователен франчайз". На висшите учебни заведения се дава възможност да откриват филиали в чужбина, за да привличат и чуждестранни студенти. Освен това те ще могат сами да признават дипломи, придобити в други университети.

"Въпросът с таксите е тема, която ще бъде дискутирана и когато обсъждаме въпроса на второ четене. Висшето образование, освен всичко друго, е и частно благо. В България съществува система за студентско кредитиране, която предоставя широк достъп до висше образование за всички, които желаят да се учат. Освен това никой не отнема ангажимента да има квоти за отлични студенти за продължаване на тяхното обучение в магистърска степен", каза министър Игнатов.

Относно изнесеното обучение Сергей Игнатов заяви, че в законопроекта на Министерския съвет тази тема засяга възможността за сдружаване преди всичко и организиране на изнесено обучение, т.е. изнасяне на структури на българските висши училища в чужбина.

"Много от желаещите да учат в България по редица причини не могат да станат студенти в нашите университети поради ограниченията, които сме приели във връзка с приемането ни в Шенген. Именно затова става наложителна възможността българските висши училища, чрез сдружаване с университети или други организации, да могат да създадат свои структури и да отговорят на интереса, който все още съществува навън към българското образование", добави образователният министър Сергей Игнатов.

Депутатите приеха и промените, внесени от Огнян Стоичков от "Атака", които предвиждат по-строга система за акредитация. Идеята е едно хабилитирано лице да бъде в акредитацията само на един университет. Предвижда се чужди агенции също да могат да дават оценка на българските ВУЗ-ове.

Източник: Дарик Радио







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 20.07.2011 г.
+2
 
 
Така ще е докато ни управляват хора който не са в състояние да си изкарват прехраната със честен труд И стават политици министри депутати
+1
 
 
Връх в образователната ни система,Министъра на Образованието и Науките ни, заслужава приз "най-големия ИДИОТ", макар че могат да поспорят с цялото правителство и задходните им такива управници поради факта, че всеки от тях заслужава по няколко приза, оскара, аскера и нобелови награди...:D"Прост,алчен и корумпиран народ-Слаба държава"
0
 
 
Поредната простотия в образованието.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: