Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
“ан€ ѕетрова: Ѕлизо 1750 лева ще е средната учителска заплата през 2021 г.
©
Ѕезпрецедентен е ръстът на парите за системата на образованието, заложен в проектобюджет 2021 г. ќбщо 5. 642 млрд. лева са предвидени за приоритетни€ сектор, посочи за Varna24.bg народни€т представител от ѕ√ на √≈–Ѕ “ан€ ѕетрова.

 ато дългогодишен училищен директор и преподавател по математика т€ направи анализ на числата в проекторамката, които каса€т както увеличението на учителските заплати, така и модернизаци€та на училища и детски градини. «а ръста на възнаграждени€та на учителите през 2021 г. са предвидени 360 млн. лева, което гарантира т€хното двойно увеличение в сравнение с 2017 г. “ака средната учителска заплата ще достигне 125 % от средната за страната, посочи депутатът.

ќт €нуари минималната учителска заплата ще стане 1260 лв., с което правителството на √≈–Ѕ ще изпълни обещанието си към българските учители, в резултат на което средната заплата в българското образование ще бъде по-висока и то значително от средната работна заплата за страната, както става €сно от числата, подчерта народни€т представител.

ќсвен това в проектобюджета са заделени средства за оптимизаци€ и максимално увеличение на заплатите на младите преподаватели във ¬”«-овете. ¬ъзнаграждени€та на асистентите и докторантите са ниски и правителството пое ангажимент разликата между най-ниската и най-високата заплата да бъде намалена. «ащото , именно това е причината все по-малко млади хора да искат да преподават в университети и да се занимават с научна дейност, коментира “ан€ ѕетрова.

ќще за системата на образованието Ц 57.8 млн.лева, се насочват за ръст на заплатите на непедагогически€ персонал, допълнително 70 млн.лева са за изграждане, пристро€ване, надстро€ване и реконструкци€ на детски градини, €сли и училища. Ќови 20 млн.лева отиват за продължаване на модернизаци€та на училищните кабинети в системата на средното образование и изграждане на STEM среда/б.р.в ко€то детето или ученикът ще бъде свой собствен учител, изследовател и пътешественик в областите на науката/. — 38 млн. лева ще се подпомага заплащането на родителски такси за хранене на децата от задължителното предучилищно възпитание, както и за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в държавни и общински детски градини .

ѕредвидени са 36 млн.лева за разшир€ване на достъпа и обхващане на 4-годишните деца в задължително предучилищно възпитание. «а осигур€ване на транспорт на деца и ученици, включително и за поддръжка на автобуси са заложени 46 млн.лева. Ќародни€т представител “ан€ ѕетрова коментира и готовността на училищата да се справ€т с предизвикателствата на дистанционното обучение.

"ќпитът от март-април показва, че образователната система е готова за дистанционно обучение. Ќа този етап това не се налага повсеместно и може да стане факт, когато ћ« и ћќЌ вземат съответното решение според развитието на пандемичната обстановка. –ешение веро€тно н€ма да се вземе на национално ниво, а вс€ка област, или община според бро€ на заболелите ще вземе конкретно решение. Ќе бих казала, че навс€къде на сто процента има обезпеченост със средства за обучение от разсто€ние, но по-гол€мата част от училищата имат тази готовност", каза “ан€ ѕетрова.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ќа всички ни в €сно, колко трудно се започва работа като учител :) — две думи - нагласено е. ѕускат се об€ви от петък след обед, до понеделник. ≈дни и същи хора обикал€т училищата като насрани. ѕенсионерите ги държат до гроб
0
 
 
—упер!!! ƒа си стоиш вкъщи и да си получаваш толкова парички!!! „е кой не иска така??? —амо, че има един проблем: заплатите на учителите растат, а неграмотността на учениците пада!!! ѕари за учителските заплати има да ги увеличават толкова пъти, а пари за медицинските сестри, където дават нощни и н€мат събота и недел€-н€ма. “огава да ход€т учителите в ковид-отделени€та и да лекуват!!!  азвам го при всичките ми уважени€ към учителите! »мам в семейството учители, а също и при€телка-учителка.
0
 
 
ўеэ научите ли учениците поне да могат да четат?...
0
 
 
ѕо 5000 да им ги направ€т! ј, като ни потр€бва мед.помощ, ще ходим в чужбина!рЯШ£
0
 
 
¬секи сам си избира професи€та, всички професии са рискове попитайте продавачките в магазините как е.
0
 
 
Ќапълно заслужено...стига сте си чешели езиците с уч.заплати...при тази инфлаци€ не е никакво увеличение а достигане до средни€ минимум.”чител€т не работи само докато е в училище,работни€т му ден продължава вкъщи ...проверки на тетрадки контролни класни....не знам кога усп€ват с къщната работа пък да не говорим за личните деца....трудът на учител€ не е като на другите...посто€нно е в шумна ,стресираща и проблемна среда....така че на фона на този изтормозен днешен учител редно е да се почувства и той човек....не завиждайте на такива пари....като искате станете учители и вижте дали ще издържите.
0
 
 
јми тези дето вземате по 800лв па € седнете да поучите малко, а след това претенциите за парите на учителите! Ѕез учители, лекари, инженери до никъде не се стига - погледнете днес отвън!
0
 
 
ќстаналите хора бъхт€т по 12 ч за 800 лв... “е все недоволни...
0
 
 
»забела ƒимова елате ¬ие работете като лекар за 1150 (бруто )800нето заплата
0
 
 
ј за нашите родители,баби,д€довци 5% увеличение за 40-50г стаж...—рамотарЯШ°рЯШ°рЯШ°
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« Ќоември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕърва лига, сезон 2020/2021
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕарламентарни избори 2021 г.
—кандално от —еверна ћакедони€: Ѕългарски€т език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: