Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Текстилът, минното дело и селското стопанство са изложени на риск
Автор: Екип Ruse24.bg 09:52 / 18.09.2022Коментари (0)229
©
Да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд. Това гласи предложение на Европейската комисия. То обхваща всички продукти, произведени в ЕС, както и вносни стоки. Забраната няма да обхване конкретни сектори и региони, но текстилът, минното дело и селското стопанство са изложени на риск. Експерти успокояват, че конкретни стоки и брандове няма да изчезнат от големите магазини и от пазара, а по-скоро това ще е стимул за националното производство. Те не отхвърлят възможността от поскъпване на някои стоки.

Вилияна Карушкова прави дрехи вече 5 години. Споделя, че излизането на пазара на един млад дизайнер е трудно, особено заради масовата стока, която залива магазините у нас. Ниската цена често е плод на принудителен труд, включително от деца. "Смятам, че много хора не се интересуват от това какво ще се случи с природата и как се случва замърсяването, докато има един емоционален момент, в който виждаш как едно 10-годишно дете шие по 16 часа на ден. Може би малко се променя начинът на мислене и си по-склонен следващият път да се замислиш, когато искаш да си купиш даден продукт", казва дизайнерката. 

По данни на ЕК близо 28 милиона души полагат принудителен труд по света. От УНИЦЕФ изчисляват, че бройката е далеч по-голяма. Според Любомир Крилчев, който е директор "Закрила на детето", УНИЦЕФ България, основните причини са бедност, неграмотност и стереотипите към ролята на момичетата в някои по-бедни общности.

ЕС е внесъл от Китай стоки на стойност близо 473 млрд. евро през 2021 г. Ако забраната влезе в сила обаче, числото значително ще намалее. Икономистите изчисляват, че така някои стоки могат да повишат цената си, но позитивите за държавите членки биха били повече. А изчезване на марки и стоки от пазара няма да има.

"За сметка на това някои национални производства ще се разширят, които към момента са имали незаконен дъмпинг от такъв принудителен труд. Конкуренцията ще се ориентира по-скоро към качество, а не към цена", казва икономистът Щерьо Ножаров.

Ако забраната влезе в сила, националните власти ще трябва да започнат разследване на продукти, за които се подозира, че са произведени с помощта на принудителен труд. Ако подозрението се потвърди, продуктът няма да може да се продава в Съюза и ще трябва да бъде изваден от рафтовете в магазините.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: