Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Автор: Екип Ruse24.bg 09:56 / 07.06.2023Коментари (0)405
© БНТ
Ден след гласуването на правителството депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова призна в ефира на БНТ, че няма доверие на ПП-ДБ. Петкова изтъкна, че ГЕРБ ще следи изкъсо работата на правителството и контролът ще бъде "повсеместен".

"Най-лесното беше след тези записи да кажем, че нещата приключват. Но въпросът е какво щеше да се случи след това - отиваме на шести по ред избори и влизаме в омагьосан кръг, от който излизане няма. Затова и лидерът на ГЕРБ, и ръководството проявихме държавническо мислене. И в никакъв случай не мога да кажа, че няма да бъдем критични към работата на правителството. Напротив, контролът ще бъде повсеместен и ние ще следим, защото сме дали нашата подкрепа", коментира Петкова.

Тя посочи, че програмата за управление тепърва трябва да бъде детайлизирана и работата по това започва през следващите дни.

Тепърва ще се обсъжда как ще бъдат излъчени представителите на парламента в органите, чийто мандат е изтекъл, както и как ще бъдат определени областните управители. Петкова посочи, че от ГЕРБ ще държат да излъчат и свои представители.

Тя напомни, че ГЕРБ и "Демократична България" са настоявали това правителство да е съставено само от експерти, но от "Продължаваме промяната" са настоявали да има и политическо представителство. Така единственият представител на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел, каза тя. В отговор на въпроса дали ГЕРБ ще има заместник-министри, Петкова заяви, че е право на всеки министър да избере екипа си.

"Решението от вчера е единственото възможно и правилно решение. Затова гласувах убедено, че трябва да има редовно правителство в България. Това че подкрепяме правителството, не означава, че няма да наблюдаваме изключително стриктно какво се случва в рамките на този кабинет, как се управлява. И при най-малката индикация за грешна посока, повярвайте ми, ще реагираме веднага", каза тя.

Петкова коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета "Денков - Габриел" като подчерта, че е важно да се състави конституционно мнозинство.

"Що се отнася до конституционното мнозинство, това е безспорно много важна стъпка към това да решим сериозни проблеми в страната, а именно - проблеми, свързани с правосъдната система. Решението на тези проблеми минава през промяна в Конституцията. За тази промяна в Конституцията е необходима определена подкрепа. Тя трябва да бъде търсена в рамките на всички парламентарно представени сили. И няма нищо нелогично в това да се търси подкрепата и от ДПС", коментира тя.

Относно предложението на ДПС Делян Пеевски да влезе в комисията по конституционни промени Петкова коментира, че това е тяхна воля.

Теменужка Петкова коментира и негативното отношение на президента към новото правителство като напомни, че по конституция функцията му е да е обединител на нацията и изрази надежда държавният глава да преосмисли някои свои позиции и наистина да бъде обединител.

"Вчера бях много изненадана от напускането на президента в Народното събрание в момента, в който предстоеше новото правителство на България да положи клетва. Смятам, че това не беше добър знак на един обединител на нацията и на един президент на България", посочи тя.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: