Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тези имоти в България ще ви оставят без думи, но по-интересното е кой печели от тях
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 24.07.2022Коментари (0)497
©
Държавата печели по около 9 милиона лева на година от наеми на дипломатически имоти в страната. Отдавани са както резиденции, които не се използват, така и офиси и други сгради.

Справката на държавната фирма АДИС, която е под шапката на Министерството на външните работи и отговаря пряко за тези терени, показва, че те са общо 243 апартамента, 29 сгради, около 35 паркинги и гаражи. Свободни към момента са около 87.

Реално обаче могат да се наемат близо 60, тъй като останалите са в ремонт. Данните са предоставени от МВнР в отговор на въпрос на депутат, уточнява "Телеграф".

Пари

Интересното е, че АДИС разполага с имоти само у нас, не и зад граница. Още по-любопитно е, че те са предимно в София и един във Варна.

Приходите от отдаването им под наем през 2020 г. са 8,907 млн. лева, а за миналата година - 8,338 млн. лева. От официалния отговор става ясно, че в момента сключените договори са 912. От сайта на държавната фирма може да се види, че нейни клиенти са над 20 посолства у нас. Сред тях са дипломатическите мисии на САЩ, Япония, Бразилия, Белгия, Холандия, Дания, Португалия и др.

Даже е предвиден ремонт на верандата на резиденцията, където се помещават дипломатите на Бразилия. Майсторите ще изграждат нови стъпала и настилки. Терасата трябва да бъде разширена с около 7 квадрата.

Оценител

Дипломатическите имоти могат да бъдат наемани както от фирми, така и от физически лица. Това обаче става чрез търг, а началната цена за него се определя от независим оценител. Апартаментите в столицата вървят от 400 до 2200 евро на месец – част от тях са и обзаведени.

Най-скъпото жилище в момента, което се предлага през сайта на АДИС, е четиристайно и се намира в сърцето на София до Докторската градинка - на ул. "Оборище“, показа проверка. Кооперацията е нова, има 24-часова охрана и подземен гараж, дори камина.

Всеки мераклия да се почувства като дипломат може да наеме и луксозен тристаен апартамент на брега на Панчаревското езеро с гледка към водоема и планината. За да стане това обаче, трябва да се бърка по 785 евро на месец за наем.

Мебели

Външно дава под наем резиденции и къщи. Цените им варират около 6000-7000 евро на месец. Някои от тях са обзаведени, но други са тотално празни и мераклията да се шири в огромен имот трябва сам да се справи с мебелировката.

Проверката показва, че те се намират в столичния квартал "Витоша“, където са и голяма част от дипломатическите имоти у нас. Площта на резиденциите е между декар и декар и половина всяка, отделно имат и двор.

Външно министерство е обявило в сайта на държавната компания АДИС старинна къща в сърцето на София. Тя може да бъде взета под наем за близо 16 000 евро на месец, показа проверката на вестника. Имотът се намира на булевард "Васил Левски“. Постройката обаче изисква основен ремонт, защото е строена през 40-те години.

Сред другите имоти, които всеки може да наеме, има и автосервиз с офис в центъра на столицата. Мераклията да се шири в дипломатически терен обаче трябва да брои всеки месец по 1200 евро. Сервизът се намира до голям охраняем паркинг. В непосредствена близост са бул. "Дондуков“, бул. "Раковски“, бул. "Сливница“.

И външни хора могат да почиват в базата на Златните

Държавната фирма АДИС има и почивна станция на морето – в курорта Златни пясъци. Служителите на външно могат да почиват с карти за 7 дни. Двустайните апартаменти са между 52 до 134 лева в зависимост от това колко човека има настанени в тях, дали са изглед към морето и включена ли е храна. Тристайните пък вървят от 62 до 201 лева.

За външни гости апартаментите вървят от 90 до 140 лева, а за изхранване се доплаща по 32 лева, което включва закуска, обяд и вечеря. Заявка за почивка в определена смяна, стая или апартамент се приема писмено. В планината пък се отдава под наем и вила в Боровец със собствена сауна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: