Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тихомир Безлов: Проблемът с Гешев е чисто политически
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 22.05.2023Коментари (0)423
©
Проблемът с Гешев е чисто политически и той започна още преди избирането му. Това каза Тихомир Безлов, главен експерт програма "Сигурност" към Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Още когато е била обявена кандидатурата му, политическата реакция от тогавашните политически сили в опозиция е била доста силна, припомни той. Това развитие продължи и с протеста през 2020 г. и с парламентите след 2021 г., допълни той.  

Промяна в ситуацията е настъпила с оттеглената подкрепа към главния прокурор от ГЕРБ и ДПС и заявката на Мария Габриел за искане на оставка на Иван Гешев, посочи Тихомир Безлов. "Имаше и симптоми, че ситуацията се променя и заради заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепят предложенията на служебния министър Крум Зарков за приемане на механизми, които се опитват да ограничат ролята на главния прокурор и по принцип да преструктурират прокуратурата“, каза още анализаторът.  

Тихомир Безлов отбеляза, че темата за главния прокурор се е очертала още през 90-те години. "Тогава стана, че през Конституцията всъщност ние сме създали една изключително силна фигура, твърде силна, която противостои на правителството. Конфликтите, които имахме още при Татарчев, показаха, че ако може да използвате прокурорите за икономически цели, да влияете на различни разследвания, кръгове, поръчки, вътре в институциите, при конфликти в бизнеса, вие имате влиянието на изпълнителната власт", коментира той.  

Безлов очаква на изслушването в Софийска градска прокуратура в понеделник главният прокурор да осветли политическите влияния върху ВСС, каквито заявки даде още миналата седмица.  

Ако сегашният ВСС не гласува отстраняването на главния прокурор, това според него би означавало, че политическите сили търсят някакво решение. "След промяната на позицията на ГЕРБ, ПП и ДБ се надяват да направят промени във ВСС и в съдебната власт, като фокусът е основно върху начина, по който функционира прокуратурата. Т.е. търси се мнозинство, което да направи тези промени. Дали това ще се случи е сложно да се прецени в моментната ситуация", допълни Тихомир Безлов.

Още по темата: общо новини по темата: 351
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: