Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тихомир Тошев: Когато става въпрос за пари, не трябва да сме емоционални, трябва да сме прагматични
©
Кредитният консултант Тихомир Тошев в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Едни теглят ипотечни и потребителски кредити като луди, други трупат спестявания за черни дни. Домакинствата у нас са взели кредити за почти 32 млрд. лева, 20,7 на сто от БВП. Спрямо август 2021 година те се увеличават с 15,1%. в края на август жилищните кредити са близо 15,6 млрд. лева и нарастват на годишна база с 18 на сто, показват данните на Българската народна банка. Но колко е удачно в момента да се взимат кредити? Да ни каже сега на пряката ни телефонна линия е кредитният консултант Тихомир Тошев. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Тошев, какви са най-честите причини човек да се нагърби с кредит на първо място?

Най-честите причини през тази година продължават да са покупката на имот или подобрение в съществуващи имоти. Българите, продължава за нас да е изключително важно да имаме собствен имот, да създадем добри условия и стандарт за живота си. Така че имотите бяха водеща причина за теглене на кредит през тази година.

Във време на инфлация удачно ли е, въпреки че и както вие казахте, хората искат да имат собствен имот, изобщо удачно ли е да се тегли кредит за жилище?

Ами ако погледнем пазара, тази година ще е абсолютно рекордна по отношение на тегленето на ипотечни кредити, изобщо съществуването на ипотечен пазар в България, тя ще е рекордна и по отношение на потребителските кредити, и при фирмените кредити също. Ниските лихви, които са в България в момента все още, макар че трябва за пореден път да предупредим, че краят на ниските лихви идва, но ниските лихви бяха основен стимулатор тази година хората да изтеглят кредит и да се сдобият с имот. Горещият пазар на имоти също предполагаше интереса към него да бъде голям. Галопиращата инфлация, обезценяване на спестяванията също бяха мотиватор в посока кредитна задлъжнялост. Все пак тези ръстове, които споменахте в началото, не се считат за здравословни – твърде много беше интересът и тегленето на кредити тази година, и обикновено след такива години, когато имаме такива рекорди, такива ръстове, идва една спокойна година, каквато очаквам да е следващата.

С какви желания идват хората при вас? Имам предвид колко пари искат да теглят горе-долу?

Повечето хора, които купуват имот, през година теглеха около 140 000 лева – това е средният размер на кредита за страната. Естествено, за София той е по-висок, вече доближава 180 000 лева, тъй като цените на имотите през първото полугодие на тази година нараснаха значително. Затова и исканите кредити са по-високи. Когато говорим за потребителските кредити, средно българинът тегли между 15 и 20 хил. лева като потребителски кредити.

Кои са най-честите грешки, които се допускат и за какво трябва да внимават хората когато теглят?

Най-честите грешки са да не преценим добре възможностите си. Всички от нас искаме да живеем в хубави жилища, по-големи, по-просторни, в най-хубавите квартали на големите градове, но понякога доходите и спестяванията ни не позволяват това. Така че надценяването, това е и ролята на кредитните консултанти – когато видим, че клиентът надценява възможностите, иска да ги надскочи, така да го приземим малко, да му кажем  какво е реално за него да получи като кредитиране, да не да задлъжнее прекомерно и след това да се окаже след няколко години, че не може да обслужва този кредит, и така желаното жилище да се окаже, че ще трябва да го продаде, или пък не дай си Боже, да се стигне до по-лошия вариант – да спре да плаща, да му бъде взето от съдия изпълнител и продадено. Значи, хората, особено в такъв период, когато имаме галопираща инфлация, очакване за тежка зима, ръст на цените, трябва да сме много внимателни в преценката си какъв кредит можем да изтеглим, дали изобщо сега е моментът да теглим кредит, и ако изтеглим, дългосрочно как ще го обслужваме и как това ще се отрази на семейния ни бюджет, защото всички трябва да се нагласим и да се настроим за по-високи разходи през тази зима.

Да, както вие казахте, това, че взимаме кредити, не означава, че не трябва да го връщаме. Задължени сме да го върнем в крайна сметка. Кажете ни колко трябва да си отделят хората настрани, за да могат поне да са спокойни и сигурни като вноски, за да могат да си върнат кредита? Тоест, примерно 2 да са напред, 3 вноски? Това имам предвид.

2-3, до 3 вноски е нормално в пазар, в който няма сътресения и се очаква, какъвто беше пазарът през последните 4-5 години, доходите растяха, инфлацията беше в нормалните граници. Сега обаче в тази пазарна ситуация, в която виждаме, че разходите ни за всичко друго – храни, горива, консумативи нарастват постоянно, моят съвет, ако имаме кредити, поне 6 вноски да имаме заделени настрани. Да, засега няма риск, безработицата остава ниска, сравнително лесно се намира работа, част от работодателите започват да компресират доходите заради инфлацията. И въпреки това виждаме в Европа доста страни са застрашени от рецесия, и някои влизат в рецесия. Очакват се по-тежки времена. Има в момента избори и политическа несигурност. Така че моят съвет е да са по-предпазливи, поне 6 вноски да са заделили по кредита си.

Можете ли да ни кажете какъв е процентът на лошите кредити?

Лошите кредити в момента са под 3%, което е здравословното ниво за всяка една система. Засега не очакваме те да нараснат дори и през следващите месеци, когато се очаква се очаква да са по-тежки, зимните месеци. Естествено, ще има хора, които ще изпаднат в затруднения да обслужват кредитите си. Това ще са основно хора с най-ниски доходи, които са прекалили със задлъжнялостта. Все по-често виждаме, че хората посягат към бързи кредити, и то не към един и два. Това е абсолютна грешка. В никакъв случай хората не трябва да задлъжняват и никога не трябва да теглят втори кредит, за да погасяват първия, защото обикновено след това следва трети, с който да погасяват първите два. Хората трябва да са внимателни по отношение на кредитирането, особено към скъпите кредити. И пак казвам, най-уязвимите групи, и се надявам скоро да има правителство, което да извади работещи мерки, за да ги подпомогне, защото хората с ниски кредити през зимата ще изпитат затруднения не само с обслужване на кредити си, изобщо с връзването на семейния бюджет.

За финал после отново ще се върнем на бързите кредити. Сега искам да ви попитам: теглим ли, за да живеем? За сметка, за храна?

Повечето хора успяват да се справят с доходите си в момента. Групите, които говорим, че са най-застрашени, хората с по-ниски доходи, те посягат към спестяванията си. Затова ние виждаме в последните месеци как малките депозити почват да изчезват от банковата система. И въпреки, че ако погледнем общия депозит /…/ нараства и българите спестяват повече – вече над  68 милиарда дължим в банките. Хората с малките спестявания вече ги харчат. Значи, българинът първо изхарчва спестяванията и след това пробва да живее на кредит, но това в никакъв случай не е добра политика. Не трябва да живеем на кредит. Кредите не са, за да запълват дупки в семейния бюджет, а кредитите са за нещо, което е по-важно за семейство, каквато е покупката на ново жилище, покупката на автомобил, ремонт на дома, инвестиции в по-добра дограма. В момента виждаме, че заради цените на газа много хора предпочитат да сложат климатици, да минат на отопление на ток. Така че кредитите трябва да се използват за неща, които ни носят реални ползи, а не за запълване на дупки в семейния бюджет за ежедневните разходи.

Да. И предполагам и в тази ситуация, не и за глезотии. В смисъл да си вземем най-новия телефон, да си вземем най-новия лаптоп. 

В никакъв случай пък за това. За такива неща не е хубаво дори в добрите времена да се теглят кредити, защото е хубаво да ползваме телефон, какъвто можем да си позволим с нашите доходи, да ползваме лаптоп, какъвто можем да си позволим. Това да се покажем, че имаме най-новите модели, и които са свръх нашите финансови възможности, обикновено след това довежда до проблеми с личния ни бюджет.

И сега вече на финалния въпрос, който обещах. Много хора прибягват до бързите кредити, дори и за едно плащане. Но след това се започва големият ужас и терор – постоянно звънене, притесняване по телефона от различни фирми. Кажете ни как хората да се отърват от това нещо, защото явно с блокиране на номера не става?

Първото най-важно нещо, което трябва да кажем: бързият кредит е продукт, който трябва да ни помогне за някакъв наистина неотложен разход. Там не трябва да теглим по-големи суми от 300-400 лева, и трябва да ги върнем, моята препоръка е да ги върнем веднага още на първата заплата. Тегленето на по-големи суми като бързи кредити е абсолютна грешка, защото в момента повечето фирми за бързи кредити започнаха да предлагат суми до 5 000 лева, а лихвите им са десетки пъти над лихвите на банков кредит. Тоест, ако ви трябват 1000 лева, много по-добре да си изтеглите като банков кредит отколкото бърз кредит. Бързите кредити трябва да са малка сума, да платим спешно сметка, да купим някакви неотложни лекарства, ако сме изхарчили парите и ни остава време до заплата, но веднага на първа заплата трябва да погасим и да изчистим. Бързите кредити остават най-скъпите продукти и кредитни продукти на българския пазар, и най-често хората, които изпадат в затруднение, изпадат в затруднение точно с бързите кредити. А пък ако направя грешка, която казах преди малко – да изтеглят втори, за да погасяват първия, трети, за да погасяват първия и втория, хората влизат в кредитна спирала, от която излизането вече става много трудно.

А защитава ли ни законът от фирмите за бързи кредити, защото понякога ни предлагат много интересни договори?

Законът, първо, за съжаление ние нямаме закон за бързите кредити. Има няколко точки в Закона за потребителските кредити, касаещи бързи кредити. Аз се надявам, че най-накрая някой парламент ще седне и ще направи отделен закон за бързите кредити, защото има нужда от такъв.  Иначе, тук е много важно когато тръгнем да теглим такъв кредит да седнем и да прочетем договора, който ни се предлага. Защото социалното /…/, всичко това, което се случва, и тормозът след това, то е защото не сме прочели внимателно договора и не сме преценили какви условия да направим по бързия кредит.

Да, и хората в повечето случаи когато го теглят, те са в крайна нужда и са много емоционални и бързат да вземат парите.

Да, а това не трябва, когато става въпрос за пари, не трябва да сме емоционални, трябва да сме прагматични. Трябва добре да се запознаем с условията, да сме сигурни, че можем да ги изпълним, и тогава да използвам бързия кредит. И пак казвам, да го върнем още на първа заплата е най-добрият вариант.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: