Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Точат сметки със снимка на карта
Автор: Екип Ruse24.bg 08:51 / 20.02.2014Коментари (11)4373
© Ruse24.bg
Бандити измислиха нов хитър и лесен начин за източване на кредитни карти. Ако доскоро това се случваше след кражба на пинкод и използване на супермодерни дигитални скимиращи устройства, сега измамниците действат единствено със скрита камера или обикновен джиесем, който прави снимка. Целта на престъпниците е да се сдобият с номерата на предната и задната страна на картата, които са нужни за оторизирането на неприсъствено плащане. Веднъж успели да ги запишат, те източват авоарите от кредитната карта по акаунт в сайт за залагане и по-късно теглят парите по своя сметка, все едно са ги спечелили от хазарт и дори си плащат данъците върху откраднатата сума. Досега по новата схема има вече шестима ужилени в четири различни градове от страната.

При единия от случаите потърпевшият си забравил картата в магазин и когато на следващия ден отишъл да си я вземе, била вече празна. Възрастен мъж от охраната му я е върнал, като му обяснил, че е стояла на бюро, без някой да я е пипал. Според разследващите възрастният пазач едва ли има нещо общо с кражбата, но е много възможно някой да е минал с телефона си и да е снимал данните на картата. За престъпниците е важен номерът на лицевата част от картата и 3-цифреният CVV код на задната страна. Той е нужен при плащания в интернет, като резервиране на хотелска стая, купуване на билети за самолет или влак, както и пазаруване на стоки от онлайн магазини. Предполага се, че измамниците са вербували някоя касиерка, която преди да прекара картата през ПОС терминала, я обръща за секунди към скрита камера, снимаща поредицата от цифри.

След това на ход е легализирането на печалбата. За това се използват сайтове за залози в интернет, където предварително измамниците са си регистрирали акаунти. За да ги заредят с пари от чуждата кредитна карта, те въвеждат двата номера и парите са прехвърлени. Тогава крадците правят няколко залога, за да се види, че са играли, след което местят парите вече в друга сметка, от която ги теглят.

"Голяма част от сайтовете са регистрирани на островни държави с по-либерално законодателство и трудно се разследват подобни случаи. За тях няма нищо нередно, защото реално е използвана истинска карта, а виновен обикновено излиза картодържателят, на когото може и да не му възстановят парите, защото не може да докаже, че не си е давал картата на друг", обясниха разследващи.

Любопитен факт е, че залозите са правени от Русия. Единият вариант е откраднатите номера на картите да са били продадени на руски киберизмамници, които да организират източването. Съществуват доста форуми с ограничен достъп, в които подобна информация веднага може да се продаде.

Другият вариант е престъпниците да са си наели руски сървър, през който да скрият следите си и да действат от България.

При единия от случаите са били откраднати 6000 лева, а при другите суми между 1000 и 2000 лева. Измамниците се възползват и от факта, че при прехвърлянето на сумите в акаунтите за залагания няма ограничението от 400 лева, каквото съществува при теглене от банкомат. С чуждите пари бандитите са били засичани да си купуват и самолетни билети.

Специалисти по киберсигурност предупреждават картодържателите да са много внимателни към номерата, особено към т.нар. CV код от 3 цифри на задната страна, защото той е необходим за оторизирането именно на неприсъствените плащания.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако имате смс известяване - веднага може да си блокирате картата с обаждане към банката, защото парите не се прехвърлят моментално.
Aнонимен
на 20.02.2014 г.
0
 
 
Много лесно крадците могат да бъдат хванати. Само е нужно съдействието на на админите на тези хазартни сайтове, който имат данните на получателят на парите!
Aнонимен
на 20.02.2014 г.
0
 
 
Това, че са въведени цифрите от двете страни на пластиката има ли значение, ако картата е защитена с чип?
+2
 
 
Ако се е случило все пак най лошото, някой се е възползвал от картата, в едномесечен срок плащането може да се оспори!Оспорването струва около 20 лева и по принцип се приема от издателя на картата.Като хитрост може да се приеме СМС известяване.При транзакция да се получи известяване.Има технологично време от плащането с карта да банковата оторизация.В този интервал сумата стои блокирана.Така след получен СМС трябва само да се проведе телефонен разговор с банката издател за да може да се блокира разплащането.
+1
 
 
Най верен начин да си в спокойствие по това отношение - никой да не краде :) Колко ще се борим с последствия, не ли е по лесно с причините?
+2
 
 
Слагайте си тънка черна непрозрачна лепенка върху CV кода ;)
+1
 
 
Уважаеми читатели , не си мислете че като дебинтата( кредитната) карта ви е със чип тя е по сигурна. Тя има и магнитна лента и е достатъчно тя да бъде изчетена и прекопирана за да ви дръпнат парите от картата. Естествено и ПИН е неободим.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: