Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Точат здраво секирата: Тузарската нощувка чукна 3500 лв. 
Автор: Екип Ruse24.bg 09:05 / 24.04.2023Коментари (0)581
©
Снимката е илюстративна
Очакваме 5 200 000 туристи от чужбина да дойдат на море у нас между май и октомври. Това съобщи за "Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Ръстът на посещенията ще е 7 процента, прогнозира експертът. С 1 милион повече до 14 милиона ще бъдат пътуванията на българите през летния сезон, изтъкна Драганов.

По-дълъг ще бъде престоят в курортите ни от туристите от по-далечните държави, докато съседите ще си правят предимно уикенд почивки. Екскурзиантите, които пристигат с чартъри от Централна и Западна Европа, ще стоят по една седмица на море у нас.

Полети

В периода от май до октомври 2023 г. на летище Бургас към момента има 25% повече планирани чартърни полета в сравнение с изпълнените през същия период на 2022 г., а на Варна с 27% повече. Това съобщиха от "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, компанията концесионер на летищата във Варна и Бургас.

Заявени са чартъри от и до Бургас до 69 дестинации в 22 държави, като най-много полети се очакват от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел.

За същия период на летище Варна са заявени чартърни полети до 44 дестинации в 19 държави. Най-много има от и до Полша, Германия, Чехия, Турция и Израел.

Хората от близките ни и съседни държави като Турция, Северна Македония, Румъния и други резервират хотели за по 3 дни. Драганов прогнозира още, че 1 млн. и 700 хил. българи ще изкарат ваканцията и отпуската си в чужбина.

Хотели

Новините за хотелиерите са добри. Ще има и обекти, които няма да отворят това лято, но това ще бъде заради липса на мениджмънт, на управление. Има обаче много нови хотели. По морето строителството не е спирало, а в страната има и нови СПА обекти, например в Казанлък.

Средната цена за нощувка ще се запази като миналата година. Тя е 35 лв. на ден в хижите и до 3500 лв. в луксозните апартаменти. Туристите вече не резервират цели пакети, а предпочитат сами да си определят какво ще желаят като допълнителна услуга от съответния хотел – мъжете например плащат, за да използват фитнес или да играят тенис, докато дамите залагат на фризьорски услуги, козметични и СПА процедури. Броят на използването на допълнителните услуги расте, каза още Драганов.

Условия

Някои от хотелите в хитовите ни курорти като Слънчев бряг са променили общовалидните условия за напускане на стаята. Вместо обичайния час – 12 ч., в който гостите трябва да освободят помещението, в много от хотелите в Слънчев бряг часът е по-ранен. Така туристите са длъжни да си тръгнат най-късно в 11 часа. Като комплимент към гостите си в хотелите предлагат безплатно ползване на сауна, както и отстъпки в тарифите за маникюр, педикюр или боядисване на коса. В най-луксозните места пък не приемат домашни любимци, а в други се допускат само котки и малки породи кучета.

Също така, ако гостите на хотела са под 20 човека, шведска маса не се предлага в местата за настаняване по морето и в зимните ни курорти, научи "Телеграф“. Предлагаме блок маса само ако имаме поне 20 души с резервации, иначе обедите и вечерите се сервират индивидуално без избора, който иначе имат туристите, коментираха хотелиери. Целта на условието е да се спестят разходите за храна и да не се изхвърлят продукти, уточниха от хотел в Пампорово.

Пускат самолети до 7 нови дестинации

Полети от летище Варна и Бургас тръгват до 7 нови дестинации тази година, съобщиха от фирмата концесионер. От Бургас ще може да летим до Ларнака, Кипър. За първи път от преди пандемията ще се изпълняват чартъри от Гьотеборг, Швеция; Шчечин, Полша; Падерборн, Германия, и Грьонинген, Нидерландия. От Варна пък за първи път полските авиолинии ЛОТ ще изпълняват както чартърни, така и редовни полети до новото летище на полската столица - Радом. Очакваме чартърни полети и до друга нова дестинация - Карлови Вари, Чехия.

Чартър с туристи от Брюксел се очаква да кацне на летището в Бургас ден преди Гергьовден. Във Варна пък каца чартър с германци от Лайпциг на 13 май. От летището обясниха, че туристи в Бургас пристигат още от 26 март по редовните линии, както и във Варна.

От 1 май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотите на полетите си от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява по 3 на ден, а в събота и неделя ще осъществява по 2 дневно. През този летен сезон ще бъдат рестартирани няколко маршрута от скандинавските страни – Берген, Норвегия; Хелзинки, Финландия, и Олборг, Дания.

Планината по-скъпа

Планинските курорти през лятото се оказват по-скъпи от морските, показа проверка на "Телеграф“. За нощувка в Пампорово в двойна стая през юни например цените в много от хотелите тръгват от 89-90 лв., докато в Несебър за същото помещение и условия искат най-много по 82 лв. Става дума за оферти на база all inclusive в неголеми, но кокетни хотели. В цената влиза ползване на плувен басейн, сауна, безплатен паркинг, интернет, застраховка и туристическа такса. Деца до 6 години обикновено се настаняват без пари. Безплатната анулация без неустойка е до 10 дни преди настаняването, допълниха хотелиери.

Още по темата: общо новини по темата: 1081
05.02.2024 »
30.11.2023 »
21.10.2023 »
11.10.2023 »
10.10.2023 »
10.10.2023 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: