Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тодор Беленски: Построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" трябва да е приоритет за страната ни
Автор: Живко Кръстев 12:38 / 20.02.2024Коментари (0)1046
©
Зелените облигации са дългов механизъм. Дълговете могат да бъдат взети за устойчиви инвестиции в определени зелени политики, които са част от таксономията на Европейския съюз. Това каза журналистът и финансист Тодор Беленски в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Устойчивото развитие изисква планомерно инвестиране в различни източници. Инвестициите в енергия имат смисъл, но трябва да се правят с ясната идея какво целим, заяви Беленски.

Базовите мощности, каквато е ядрената енергетика, осигурява основния енергиен микс. Допълващите мощности могат да се осигурят през ВЕИ. Много е важно в този микс да има баланс, подчерта журналистът. "На европейско ниво ВЕИ имат основен дял и мен малко ме притеснява да не се загуби балансът“, допълни той.

По думите му ролята на държавата в тези политики е ключова. Тя трябва да осигурява максимално справедлив пазар.

"Когато става въпрос за енергетика, която е елемент от националната сигурност, тогава трябва да се подхожда изключително внимателно и дори леко консервативно, с много по-голямо планиране, отколкото сегашната система ден напред. Ако търговията ни е само ден напред, то тогава не би могло да има предвидимост и сигурност. Тогава за какво устойчиво развитие говорим? Построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй“ трябва да е приоритет за страната ни и да се наблегне именно на тях, защото тази базова мощност може да осигури не само нужната индустриална енергия, но и да служи за износ и за печалба“, обясни Тодор Беленски.

По отношение на зелената енергия държавата се явява разпределител. "Компаниите, които инвестират на този пазар, са чужди компании. Голяма част от печалбите също отиват в чужди компании. Когато инсталираме зелени мощности, трябва да мислим какво ще се случи с тях в последствие, как ще бъдат рециклирани, могат ли да се рециклират, от какво са направени, дали това не е една бъдеща екологична бомба“, подчерта Беленски.

Устойчиво развитие означава предвидимост във времето – какви са целите, които искаш да постигнеш, посредством какви инструменти и за какъв период от време. "Устойчивото развитие би трябвало да означава нещо изключително съдържателно и важно, а се е превърнало в нещо пожелателно. На практика устойчивото развитие означава устойчиви печалби за определени предприятия и корпорации. Устойчиво развитие би трябвало да има тогава, когато има баланс между печалбата, опазването на околната среда и нормалното функциониране на системата“, коментира журналистът.

Още по темата: общо новини по темата: 37
07.05.2024 »
30.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
20.04.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Денят като гозба
Масови протести срещу цените на горивата
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Войната в Украйна
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: