Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тодор Джиков: Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове и зеленчуци
Автор: Екип Ruse24.bg 09:41 / 26.04.2023Коментари (0)282
©
Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове и зеленчуци, като земеделците трябва да обърнат сериозно внимание на възможностите и конкурентното предимство, които се откриват пред тези, които се обединяват в групи и организации. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков във вторник на среща с производители на плодове и зеленчуци в Главиница, област Силистра. Преди това в понеделник такава среща се проведе и в Русе, съобщиха от Министерство на земеделието.

Аграрният заместник-министър подчерта, че въздействието на Стратегическия план върху сектора ще бъде анализирано при прилагането му и при необходимост ще бъдат предприети ревизиращи действия, прозрачно и в диалог с браншовите организации.

Земеделските производители споделиха трудностите, които срещат с наемането на работници за прибирането на реколтата и еднодневните трудови договори. "В последните две години проблем номер едно е липсата на работна ръка на само за прибирането на реколтата, но и на висококвалифицирани кадри като механизатори и агрономи предвид позеленяването на интервенциите. Важно е да направят законодателни изменения за решаване на проблема. Необходими са и промени и при еднодневните трудови договори“, коментира заместник-министърът.

Във връзка с поставения от стопаните проблем за щетите в резултат на ниските температури, нанесени върху трайните насаждения, заместник-министър Джиков увери стопаните, че при необходимост ще се правят два огледа на овощните градини, за да бъде точно установено какви са пораженията.

Земеделските производители поставиха конкретни въпроси и получиха подробна информация за промените при директните плащания - прилагането на стандартите за поддържане на земята в добро екологично състояние (ДЗЕС) и екосхемите в Кампания 2023, възможностите за инвестиции чрез интервенциите в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Днес в Дома на културата в Попово от 10 ч. предстои среща със земеделските производители от областите Разград и Търговище. Утре такава среща ще се проведе от 10 ч. в Шумен в Регионална библиотека "Стоян Чилингиров“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: