Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Томислав Дончев: Бюджетът за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 08.12.2014Коментари (0)767
© Impact Press Group
Отделеният бюджет за възстановяване и подпомагане при бедствия е крайно недостатъчен - имаме нужда от алтернатива. Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер и министър на европейските фондове и икономическата политика, в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Все още ситуацията в страната е критична - след оттеглянето на водата се смятат и оценяват щетите след бедствието. Засягаме един принципен въпрос. Ние имаме един ресурс в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, който не е безкраен. Бюджетът ни е 70 милиона лева, макар че за изминалата година беше малко по-голям - в средата на годината беше увеличен с 50 милиона. Тези средства са крайно недостатъчни, защото имахме бедствия във Варна, Бургас, Добрич, Велико Търново и Габрово. Това са общини с големи щети, включително и по публичната инфраструктура - тя е от порядъка на десетки милиони, които трябва да бъдат възстановени. Това са пътища и мостови съоръжения, но за съжаление, няма как да стане за 6 месеца", обясни Дончев.

"След всяко бедствие си задаваме един и същ въпрос, а след това темата угасва. Какво правим по отношение на частните домове? В основната си част представата в междуведомствената комисия са свързани с публична инфраструктура - пътища и всякакви други съоръжения. А какво правим с частните жилища? Съществуват два варианта. Единият е задължително застраховане с всички произхождащи от това щети. Алтернативата, която се прилага в някои европейски и други държави, е така наречения "катастрофичен пул", посочи вицепремиерът и министър на европейските фондове и икономическата политика.

"Ролята на държавата като вид застраховател срещу съвсем скромно плащане от порядъка на 5-10 евро, в зависимост от стойността на имота, да се гарантира пълно обезщетяване на собственика, ако домът му е пострадал от бедствие. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Убеден съм, че третият вариант - този, който имаме към момента, не е вариант. След всяко бедствие има едно очакване от засегнатите за помощ, а в същото време с този скромен ресурс, който се взима от данъците на всички, няма как да е достатъчен", съобщи Томислав Дончев.


Още по темата: общо новини по темата: 100
24.06.2015 »
17.02.2015 »
18.12.2014 »
15.12.2014 »
14.12.2014 »
10.12.2014 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: